Pet restorana u Karlovačkoj županiji dobilo prve oznake “Traditional Food Stop” – Lovački rog, DP, Gradina, Žganjer i Srce prirode

Uz cikloturizam i nordijsko hodanje, gastronomija je jedan od fokusa Turističke zajednice Karlovačke županije. Prvenstveno se to odnosi na promociju autohtone kuhinje, koja jača prepoznatljivost županije. Kroz suradnju s ugostiteljima osnovni je cilj istaknuti tradicijsku kuhinju i ponuditi autohtona jela na dodatnom jelovniku.

Taj dodatni jelovnik bit će vizualno izjednačen u svim restoranima uključenim u projekt, a svi će restorani dobiti posebnu pločicu na ulazu u restoran s oznakom “TRADITIONAL FOOD SPOT”.

Kriteriji su usuglašeni u surednji s ugostiteljima, a naglasak je na zastupljenosti tradicijskih jela na jelovniku, jela baziranih na lokalnim namirnicima, kao i ponudi lokalnih vina, žestokih pića, sokova i sireva, zatim divljači, gljivama, slatkovodnoj ribi, janjetini, štrudli… Preporučaju se i jela temeljena na ogulinskom kupusu, zasad jedinoj namirnici iz Karlovačke županije koja je dobila EU oznaku zaštite izvornosti, ali i ogulinskoj masnici, dugoreškoj žuljici…

Oznaku “TRADITIONAL FOOD SPOT” zasad je dobilo pet restorana – Lovački rog u Karlovcu, Žganjer u Jaškovu, DP u Donjem Zvečaju, Gradina u Josipdolu te restoran integralnog hotela Srce prirode u Gorici Lipničkoj.

Svi ostali županijski restorani koji se žele uključiti u projekt mogu se oko svih detalja i onog što je potrebno ispuniti kako bi dobili oznaku javiti u Turističku zajednicu Karlovačke županije.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest