Na poziv Savjeta mladih kandidati za gradonačelnika govorili o problemima mladih i o tome što će učiniti za njih

PRVI POTEZ ZA MLADE POSTANETE LI GRADONAČELNIK

Andrijašević – Kompletna promjena sustava.

Badovinac – Otvaranje poduzetničkog inkubatora.

Bartolac – Povećanje subvencija za poduzetnike-početnike.

Mandić – Poticanje poduzetništva mladih, posebno za obrte, OPG-e i turizam.

Sinčić – Kvalitetna komunikacija i podrška svim mladim ljudima s idejama i vizijama.

Petračić – Osnivanje fonda za samozapošljavanje.

Na pitanje o najvećem problemu mladih, odgovori su očekivano bili gotovo identični – riječ je o nesigurnoj egzistenciji, odnosno problemima zapošljavanja i rješavanja stambenog pitanja.

OBRAZOVANJE

Andrijašević – Moramo poticati deficitarna zanimanja, nedostaje nam radnka, a istovremeno imamo velik broj nezaposlenih, to se mora riješiti.

Badovinac – Svakako utjecati na državu da mijenja kvote i riješi problem deficitarnih zanimanja. No, Karlovcu nedostaje i još jedna osnovna škola (na području između Novog centra i Luščić-Jamadola) koja će omogućiti rad u jednoj smjeni, što će donijeti brojne prednosti.

Bartolac – Razvijati svijest kod mladih ljudi po pitanju deficitarnih zanimanja. Moramo povezati škole i Veleučilište s tvrtkama koje nude poslove i na svaki način poticati školovanje za deficitarna zanimanja.

Mandić – Mijenjati kvote upisa. Neki dan sam pričao s gospođom iz jedne tvrtke koja kaže da može danas zaposliti 25 radnika, ali jednostavno ih nema.

Sinčić – Veleučilište je sjajna stvar za Karlovac, treba mu posvetiti ogromnu pažnju, ali se i razvijati u smjeru STEM zanimanja, koja su budućnost.

Petračić – Veleučilište može postati i sveučilište, Karlovac ima sve predispozicije da bude studentski grad. Nužno je i eliminirati političko kadroviranje, ravnatelja trebaju birati isključivo zaposlenici škole.

STAMBENO PITANJE

Petračić – Usko vezano sa zapošljavanje, bude li posla bit će lakše i riješiti pitanje stanovanja. Smanjit ćemo račune i troškove života, participirati u plaćanju kamata za stanove mladih.

Sinčić – Trebamo jasne popise gradskog i državnog vlasništva i gradske prostore odmah staviti u funkciju. Subvencionirat ćemo režije mladima, ali i zabraniti isključivanje vode i struje zbog neplaćanja. Dugove treba riješiti, ali na druge načine, bez vode i struje ne smije ostati nitko.

Mandić – Dodijelili smo 24 stana mladima. Grad ima 320 stanova i postoje uvjeti pod kojima ih mladi mogu dobiti. Treba im pomoći subvencioniranjem kamata, ali i mijenjati neke odredbe. Recimo, gradski stan može dobiti samo osoba koja 10 godina živi u Karlovcu. U kontekstu priče s Veleučilištem i priljevom mladih u grad, to treba hitno mijenjati.

Bartolac – Državna revizija pokazala je da Karlovac, uz Slavonski Brod, jedini u Hrvatskoj odlično upravlja svojom imovinom. Potrebne su posebne liste za mlade i njihovo stambeno zbrinjavanje, ali postoje i druge mogućnosti, koje zasad nisu nailazile na veći interes, primjerice vrlo je slab bio interes za POS stanove.

Badovinac – Subvencioniranje kamata i poticajna stanogradnja su nužnost i obveza svih nas. Konkretno u Karlovcu dodatna lijepa mogućnost je povezati to s revitalizacijom Zvijezde. Omogućiti mladima da po povlaštenim uvjetima pronađu svoju budućnost u Zvijezdi.

Andrijašević – Smanjiti broj stanova u državnom vlasništvu i smanjiti troškove režija, kada je Karlovac u pitanju prvenstveno troškove grijanja.

Bilo je riječ i o slobodnom vremenu, odnosno kulturi i sportu. Dok se po pitanju kulture gotovo svi slažu da je to jedno od područja u kojem je situacija u Karlovcu dobra, ne znači da ona ne može i ne treba biti i bolja, pa Petračić ističe da hitno treba, ali i da se hitno može riješiti pitanje Hrvatskog doma, Badovinac ukazuje da je pohvalno obilje proljetnih i ljetnih manifestacija, ali da grad nedopustivo zapostavlja adventsko i božićno vrijeme, a Sinčić predlaže otvaranje novih galerijskih prostora u gradu.

U sportu problema ima više. Posebno se ističe problem atletske staze i drugih atletskih borilišta na Čavlekovom stadionu (Petračić, Badovinac, Mandić), Sinčić predlaže gradnju skate parka i biciklističke staze uz Kupu, ali i bazen, s čime se većina drugih zbog skupoće održavanja i primjera drugih gradova ne slaže, Mandić obećaje energetsku obnovu ŠSD Mladost ako postane gradonačelnik, a Badovinac vidi brojne dodatne mogućnosti velikog rekreacijskog parka na potezu Vunsko polje – Foginovo. Bartolac ističe da treba utjecati na smanjenje najma školskih dvorana, prvenstveno za sportske klubove, dok Andrijašević smatra da je problem neravnopravna raspodjela sredstava od strane KŠZ-a, a misli i da treba razlučiti natjecateljski sport od rekreacije kao što je, po njegovom mišljenju, planinarenje.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest