Gradsko vijeće show: Žestoka rasprava oko imenovanja GIP-a za mjesne izbore – SDP-ovci pitali, HDZ-ovci se uvrijedili

Gradsko vijeće grad Karlovca

Neznanje, etiketiranje, protestiranje, grijeh propustom, neprimjeren pristup – sve to spominjalo se na sjednici Gradskog vijeća za, samo naizgled, još jedne formalne točke dnevnog reda – imenovanju Gradskog izbornog povjerenstva za provođenje izbora za članove vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora.

Imenovanje je, na kraju, glatko i prošlo sa 17 glasova za, no prethodila mu je žučna rasprava koju je potakla Marina Novaković Matanić (SDP).

Usprotivila se imenovanju Marine Golubić, jedne od pravnica u Gradskoj upravi, ustvrdivši da ne zna izborne zakone, te upitavši je li članica HDZ-a.

“Uskočio” je već tada predsjednik Gradskog vijeća Damir Mandić (HDZ), upozorivši da se ne smije etiketirati ljude i tvrditi da ne znaju.

– Po zakonu, članovi izbornih povjerenstva nisu članovi ni jedne stranke. Bila je članica izbornih povjerenstava za svakih izbora, na njezin rad nije bilo primjedbi i da ne zna, predsjednik Županijskog suda je ne bi imenovao, kazala je tajnica Gradskog vijeća Marija Jelkovac.

– ‘Ajde, prestanimo biti smiješni! I članovi biračkih odbora moraju biti nezavisni, a bilo je i vaših i naših članova. Mogli ste ju predložiti za članicu, za predsjednicu povjerenstva nije, uzvratila je Novaković Matanić.

Na to je reagirao gradonačelnik Damir Jelić, ustvrdivši da ne može vrijeđati zaposlenicu Gradske uprave za čiji je rad on odgovoran.

– Ne vrijeđate samo osobu, nego i insituciju. Molim da ad hominem ne razgovarate. Svatko od nas ovdje o nekim stvarima pojma nema. Možete imati bilo kakvo mišljenje, ali ga zadržite, recite stav, da mislite kako nije primjereno, a ne adhominem. Ovo nije u redu; ja s tim ljudima surađujem, sutra ih pogledati u oči trebam i moja šutnja prema vama bila bi grijeh propustom prema njima. Ne pamtim da je netko prema vama ovako komunicirao i kad bismo tako komunicali, ne znam gdje bismo završili, izjavio je Jelić, zamolivši da se više ne koriste uvredljive riječi.

Mihovil Stanišić (HKS) morao je – kazao je – protestirati jer ispada da se neki u sve razumiju.

– Molim predsjednika da prekine negativističku raspravu, poručio je svom nasljedniku.

Novaković Matanić mu je odgovorila da vijećnici, bez obzira koje su struke, mogu raspravljati o svim točkama dnevnog reda, pa ponovila kako misli da predložena predsjednica nije za tu dužnost.

Mandić je, pak, zaključio raspravu ocijenivši da “ovakav pristup nije primjeren”, a takve prekida kada može, ali i da on nikoga s govornice neće “micati niti angažirati zaštitare”.

– Ubuduće ću na svaki neprimjeren istup reagirati, ali neću provocirati ni primjenjivati oblike prisile. Ovo je govornica, poručio je Mandić.

Izbori za vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti, koje će provoditi izabrano Gradsko izborno povjerenstvo, bit će održani 12. travnja.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest