Baka Barica tužila Bolnicu: Branili su Psihijatriju od štakora i zmija, pa joj uzeli put kojim je traktorom išla na njivu

Ogorčena baka Barica Ž. iz Donje Švarča odlučila je tužiti Opću bolnicu Karlovac jer su joj zagradili put širok četiri koraka kojim je desetljećima dolazila do svojega grunta i – dobila sud. Nepravomoćnom presudom je utvrđeno da je tužena bolnica krajem kolovoza ili početkom rujna prošle godine smetala tužiteljicu u mirnom i stvarnom posjedu prava služnosti prolaza i prijevoza spornim putem. Oni su joj prokopali pravac u širini od 10 metara te dužini svojeg objekta – donje zgrade, te put pretvorili u kaljužu kojom ona više ne može do svoje njive. Put moraju vratiti u prvobitno stanje, a baki isplatiti troškove postupka od 3.300 kuna.

Branili bolnicu od glodavaca i zmija

Tužena bolnica pokušala je dokazati da je većinski vlasnik spornog puta, odnosno da ranije tu i nije postojao put. – Tužena dalje ističe da je započela građevinske radove na nekretnini kako bi se uredio požarni put sukladno naloženim mu zakonskim obvezama, kao i da se navedeno područje očisti i dovede u uporabno stanje zbog sigurnosti pacijenata tog odjela tuženika, a i ostalih korisnika tuženika, a sve s obzirom da je to područje iza zgrade u kojoj je smješten Odjel psihijatrije, osim manjeg pojasa neposredno iza same zgrade gdje je bila trava koja se redovno kosila, bio zapušten, obrašten šumom, šikarom i granjem, ispod koje se nalazio blatan i polumočvarni teren zbog podzemnih i slivnih voda – prenosi sud stranu priče OB Karlovac, gdje navode kako kako nikada nisu vidjeli tužiteljicu da prolazi preko njene čestice.

Osim toga, tuženoj je nejasno kako je tužiteljica uopće mogla prolaziti traktorom putem opisanim u tužbi jer bi bila prinuđena proći pokraj portira koji upravlja rampom, a koja odjeljuje prostor tuženika od ceste. Na sudu je svjedočio i ravnatelj bolnice dr. Ervin Jančić koji je rekao da je radi postavljanja skele na radovima povećanja energetske učinkovitosti bio očišćen pojas oko zgrade.

– Budući su s prvim radovima glodavci i zmije počeli ulaziti u zgradu, valjalo je očistiti širi pojas oko bolnice, stvoriti tzv. higijenski pojas jer je zadnje uređenje tog okoliša bilo 1986. ili 1987. Odlukom Uprave bolnice bio je angažiran ured geodete radi utvrđivanja međa prije početka radova na uređenju okoliša, a zatim su uslijedili građevinski radovi koji su u raznim etapama trajali sve do 9. mjeseca 2016., a tada je tužiteljica najavila svoju tužbu – rekao je ravnatelj Jančić.

Ispitani vlasnici drugih parcela

Tužiteljica je iskazala da je oko 25.8.2016.g. nesmetano prošla predmetnim putem, odnosno provezla se traktorom jer je išla kositi svoju parcelu te je već tada vidjela da su počeli radovi čišćenja na predmetnom području, ali je nitko nije smetao niti branio prolaz i provoz. Ponovno je krenula na svoju parcelu 16.9.2016. kada je prošla uz zgradu Psihijatrije do kosine kojom se inače spuštala traktorom do svoje parcele, a koja je sada bila prekopana i strmina joj povećana tako da se nije mogla spustiti traktorom pa se vratila nazad.

Stvarno stanje sud je odlučio utvrditi na mjestu događaja, a ispitali su i svjedoke, vlasnike drugih parcela u tom dijelu Švarče, koji su potvrdili da je uz samu zgradu Psihijatrije doista postojao put. – Bez obzira je li tužena predmetnim radnjama zapravo uredila prostor oko bolnice u skladu sa zakonskim propisima, u postupcima radi smetanja posjeda od odlučne je važnosti samo da li se i tko nalazio u posljednjem mirnom faktičnom posjedu te je li isti u tom posjedu smetan – zaključio je Općinski sud u Karlovcu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest