M. Jelkovac odgovara dr. Crnici: Kako upozoravanje na kršenje zakona može biti “politički pritisak”?

Marija Jelkovac

Nakon što je vijećnica Županijske skupštine Marija Jelkovac prozvala sanacijskog upravitelja OB Karlovac Suada Crnicu zbog kršenja Zakona o pravima hrvatskih branitelja pri zapošljavanju medicinskih sestara, te joj Crnica odgovorio, Jelkovac sad pak demantira njegov komentar.

Kako tvrdi, “nije rekla da kćer poginulog branitelja jedina od svih kandidata koji su se javili na natječaj nije primljena”, pa kaže da je Crnica “izvrnuo” ono što sam ja rekla.

– Dakle iznijela sam točne činjenice koje g. Crnica nije demantirao.  Ne radi se o pokušaju medijskog linča, već o propitivanju odgovornosti za nepoštivanje i kršenje Zakona RH. Nisam govorila o kriterijima po kojima su kandidati izabrani, a o kojima govori g. Crnica niti ih osporavam. Konstatirala sam samo da je prekršen Zakon o pravima hrvatskih branitelja po kojem dijete poginulog hrvatskog branitelja ima prednost pri zapošljavanju u odnosu na ostale kandidate pod jednakim uvjetima, jer ta prednost nije priznata djetetu poginulog hrvatskog branitelja, pa slijedi da je moja tvrdnja točna, piše još Marija Jelkovac.

– To što g. Crnica tumači zakon kako želi, a ne kako u zakonu piše je njegovo pravo, ali treba biti spreman i snositi posljedice ako je pogriješio, a to će u ovom slučaju nadam se utvrditi nadležna tijela, dodaje još Jelkovac koja se osvrnula i na Crničin navod da se radi o političkom pritisku.

– Tvrdnju g. Crnice da je moje vijećničko pitanje politički pritisak komentirala bih na sljedeći način: Kako može upozoravanje na kršenje zakona Republike Hrvatske biti politički pritisak? Smatram da je moja dužnost kao županijske vijećnice koju su birali građani postavljati ovakva pitanja ako imam saznanja da je kršen zakon i tražiti odgovornost za takve postupke. Glede navoda g. Crnice da su sami tražili inspekcijski nadzor, mogu reći da mi je to malo neobično, jer ako smatraju da su postupak proveli zakonito ne vidim zašto bi sami tražili inspekcijski nadzor. Smatram da ako su imali određene nedoumice u tumačenju Zakona o pravima hrvatskih branitelja, trebali su tražiti tumačenje od nadležnih institucija prije donošenja odluke, stoji u priopćenju Marije Jelkovac.

Kaže da je “osoba čije je zakonsko pravo povrijeđeno u ovom slučaju poslala žalbu na OB Karlovac, na Ministarstvo branitelja, na Ministarstvo zdravlja i na Ministarstvo rada i mirovinskog sustava – Inspektorat rada, te da je do sada dobila odgovor jedino od Ministarstva rada – Inspektorata rada u kojem je obavještavaju da je pokrenut postupak inspekcijskog nadzora koji će provoditi nadležna inspekcija rada Ispostava u Karlovcu, a o tome postoje i pisani dokazi”.

Izjavu upravitelja Crnice da je pitanje vijećnice “zloupotreba imena i institucije branitelja, jer se pokušava poentirati na tome bez obzira jesu li u pravu ili ne”, Jelkovac je komentirala i time da je i sama imala obiteljsku tragediju kad je je brat poginuo na prvoj crti obrane Karlovca kao 19-godišnjak, te da je i ona dragovoljac Domovinskog rata.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest