Karlovačka županija se priprema za budućnost – 2020. trebali bi imati svi širokopojasni internet

Do 2020. u Karlovačkoj županiji, svakom njenom dijelu, bit će širokopojasni internet, najavljeno je na današnjem potpisivanju ugovora za izradu Studije izvodljivosti i Plana razvoja širokopojasne infrastrukture na području Karlovačke županije. Za Županiju će ih izraditi zagrebački Lator i to u idućih 5 mjeseci – u kojima će biti proveden i postupak javne rasprave i odobravanja dokumentacije – te tako doći na korak do aplikacije prema novcu iz EU fondova, odnosno, natječaja koje Ministarstvo regionalnog razvoja treba raspisati početkom ili polovicom iduće godine.

– Pripremit ćemo potrebnu dokumentaciju koja će na kraju, nadam se, rezultirati time da će projekt biti uspješno prijavljen za bespovratno financiranje sredstvima europskih fondova što će omogućiti u iduće 2-3 godine provedbu tog projekta, odnosno, izgradnju napredne komunikacijske infrastrukture, preduvjeta za razvoj svih područja Hrvatske, s posebnim naglaskom na većinom ruralna kakva su u Karlovačkoj županiji. Mislim da je ovo jedini primjer u Hrvatskoj da se uspio postići dogovor svih jedinica lokalne samouprave u županiji da se ovako zajednički nastupa kroz pripremu objedinjenog projekta, rekao je direktor Latora Tomislav Majnarić.

Projektna dokumentacija, po riječima dožupanice Martine Furdek Hajdin, definirat će područje, modele te tehničke elemente mreže koju treba napraviti, a koja će omogućiti internet od 100 megabita u sekundi jer će vrijeme implementacije zasigurno biti niz godina pa da količina podataka koja se  sada čini velikom u 2-3 godine ne bi postala nedovoljna. Procjenjuje se da će izgradnja širokopojasnog interneta u županiji stajati oko 200 milijuna kuna, koje bi trebalo osigurati iz EU fondova, a donijet će internet u Dugu Resu, Ogulin, Ozalj, Slunj i svih 17 općina. Karlovac na njemu već radi i “korak je ispred Županije”.

– Ovo je put ka pismenosti novog vremena. Trebalo se dogoditi prije, ali tu smo gdje jesmo. Što god se dodirne, sve je u tome: radna mjesta, turizam u funkciji radnih mjesta, društveno-socijalna osjetljivost, svi oblici koji su u našoj strategiji se vrte oko ovog krucijalnog projekta, vrijednog oko 200 milijuna kuna kada bude u provedbi, a neizravno su to milijarde kuna koje su vrlo značajne. Ovo je globalni most Karlovačke županije koji spaja svaku osobu s drugom na jedinstven način, zaključio je župan Damir Jelić.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest