Veliki poticaji za projekte energetske učinkovitosti – Karlovčanima se subvencira 60 posto troškova

U Karlovačkoj županiji je od 2012. godine do danas ostvareno čak 90 milijuna kuna u projektima energetske učinkovitosti preko Fonda za zaštitu okoliša. Međutim, za građane se tek otvaraju nove mogućnosti poticaja i to u triput većoj svoti za isto razdoblje.

Kako je danas u Karlovcu rekao ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, ove je godine iz Fonda osigurano 600 milijuna kuna.

– Ovaj je novac namijenjen građanima, tvrtkama i jedinicama lokalne samouprave. Osiguran je iz europskih fondova i sustava očuvanja prikupljen od onečišćivača čime utječemo na projekte koji smanjuju pritisak na okoliš. Građani imaju koristi jer poboljšavaju kvalitetu stanovanja, smanjenje troškova. Svaka kuna uložena u obnovu ili stambene zgrade, to je kuna koja ostaje nama, među građevinskim tvrtkama, čime čuvamo radna mjesta, rekao je ministar Zmajlović.

Konkretno, u gradu Karlovcu mogu se ostvariti poticaji od 60 posto, dok za ostale jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj visina poticaja ovisi o koeficijentu razvijenosti, 40, 60 ili 80 posto. Ako je sredina razvijenosti 75 posto poticaji su 60 posto, a ako se radi o nerazvijenima ili područjima od posebne državne skrbi 80 posto. Građani će moći aplicirati za projekte obiteljskih kuća ili višestambenih zgrada, a koliko će novca biti izdvojeno, ovisi o broju prijava.

-Svi se mogu prijaviti neovisno o jedinicama lokalne samouprave. Idemo na pravedniji sustav, troškovi su minimalni za izradu dokumentacije za prijavu i želimo da što veći broj ljudi iskoristi ovaj poticaj i poboljša kvalitetu stanovanja u kući ili višestambenoj zgradi. Formirani su timovi, građani se mogu javiti na info telefon ili email adresu, dok će se program provoditi preko ovlaštenih certifikatora koji imaju ugovor s Fondom, kaže Zmajlović.

Dodao je da je interes građana veliki. Prošle godine je novca osigurano za 10 tisuća obiteljskih kuća, ali tek 1.500 ugovoreno. Ministar kaže da su uska grla bile općine i gradovi – od 555 općina i gradova samo se 180 javilo na natječaj Fonda.

– Više od pola građana nije bilo u mogućnosti iskoristiti poticaj i zato sad i idemo u ovakav način. Nema straha, tko ne ostvari poticaj ove godine moći će sljedeće i to do 2020. godine, rekao je Zmajlović.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest