Odvjetništvo podiglo optužnicu u “aferi NK Karlovac”: Šestero optuženih za više kaznenih djela, među njima i knjigovotkinja

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je optužnicu protiv šestoro hrvatskih državljana i jednog trgovačkog društva – tvrtke za knjigovodstvo zbog počinjenja više kaznenih djela protiv gospodarstva, kaznenih djela protiv radnih odnosa i socijalnog prava i kaznena djela protiv krivotvorenja.

Radi se o optuženicima u slučaju NK Karlovca. Večernji list navodi kako se šestorku, kojoj je na čelu kao prvookrivljeni Boris Kozjan, tereti za neisplate plaća, krivotvorenje službenih isprava i poslovnih knjiga, te nevođenje poslovnih knjiga.

– U optužnici stoji da su igračima i djelatnicima NK Karlovca isplaćivali naknade bez da su na njih obračunavali poreze i doprinose, prikrivajući i lažno pokazujući stvarnu svrhu isplaćenih naknada. U tome im je pomagao, stoji u optužnici, knjigovodstveni servis Klarena i njena direktorica Irena Kovačić, kao petoosumnjičena. Na optuženičkoj klupi kao osumnjičeni mogli bi se naći i svi iz tadašnjeg vrha NK Karlovca; Zoran Sabljarić, tada predsjednik, zatim Krešimir Perković kao direktor kluba koji se sumnjiči da je krivotvorio dokumente kluba upisujući lažne podatke o isplatama, te Stjepan Benić kao voditelj omladinskog pogona preko čijeg se računa isplaćivao novac. N. Šprajcer i B. Kozjan 2014. kada su privedeni u odvjetništvo na ispitivanje u ovoj aferi i pritvoreni na nekoliko dana da ne utječu na svjedoke, izjavili su da nisu krivi i da od NK Karlovca nisu uzeli niti kune – piše Večernji.hr.

Priopćenje Županijskog državnog odvjetništva prenosimo u cijelosti…

– Optužnica je podignuta protiv prvookrivljenika, drugookrivljenika, trećeokrivljenika, četvrtookrivljenika zbog počinjenja kaznenih djela utaje poreza ili carine iz čl. 256. st. 1. KZ/11 te kaznenih djela neisplate plaće iz čl. 132. st. 2. KZ/11, a u odnosu na trećeokrivljenika i zbog kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. KZ/11, te kaznenog djela povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 248. KZ/11, uz primjenu čl. 51. KZ/11. Optužnica je podignuta protiv petookrivljenice zbog počinjenja kaznenih djela pomaganja u utaji poreza ili carine iz čl. 256. st. 1. KZ/11 te kaznenih djela pomaganja u neisplati plaće iz čl. 132. st. 2. KZ/11, sve u svezi sa člankom 38. KZ/11 i uz primjenu članka 51. istog Zakona; protiv šestookrivljenika zbog počinjenja kaznenog djela povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 248. KZ/11; te sedmookrivljenog trgovačkog društva zbog kaznenih djela pomaganja u utaji poreza ili carine iz čl. 256. st. 1. KZ/11 te kaznenih djela pomaganja u neisplati plaća iz čl. 132. st. 2. KZ/11, sve uz primjenu članka 38. KZ/11 i članka 51. KZ/11 te u svezi sa člankom 3. stavkom 1. i 2. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Prvookrivljeniku, drugookrivljeniku, trećeokrivljeniku, četvrtookrivljeniku i petookrivljenici optužnicom se stavlja na teret da su tijekom 2009. i 2010. godini u Karlovcu počinili navedena kaznena djela. Prvookrivljenika, drugookrivljenika, trećeokrivljenika i četvrtookrivljenika se tereti da su; u nakani da neplaćanjem poreza i obveznih doprinosa za jedan sportski klub ostvare nepripadnu materijalnu korist; te petookrivljenica kao direktorica trgovačkog društva koje je vodilo knjigovodstvo za taj klub; kako bi im u tome pomogla; bili odgovorni za isplaćivanje igračima i osoblju kluba naknada bez da su na njih obračunali pripadajuće poreze i doprinose, prikrivajući stvarnu svrhu isplaćenih oporezivih naknada, a prikazujući ih knjigovodstveno kao neoporezive isplate. Time je za taj sportski klub pribavljen nepripadajući iznos od 1.890.008,53 kuna na ime neobračunatih i neuplaćenih poreza i doprinosa. Trećeokrivljeniku se stavlja na teret i da je kao odgovorna osoba u tom klubu unio neistinite podatke u poslovnu ispravu, a tereti ga se i da on i šestookrivljenik nisu vodili poslovne knjige koje su po zakonu obvezni voditi u udrugama u kojima su bili odgovorne osobe.

Sedmookrivljenom trgovačkom društvu stavlja se na teret počinjenje kaznenih djela koja je počinila petookrivljenica kao direktorica istog trgovačkog društva, a počinjenjem tih kaznenih djela je to trgovačko društvo ostvarilo protupravnu imovinsku korist za drugoga.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest