Zbog teškog previda Općinskog državnog odvjetništva u Karlovcu, državni proračun “olakšan” za 424.660 kuna

Zbog teškog propusta Općinskog državnog odvjetništva u Karlovcu, Republika Hrvatska morat će pokriti 424.660 kuna troškova M.P., M.A. i M.F., pravomoćno osuđenima jer su sudjelovali u velikoj prijevari izbijanja PDV-a, kojom je državni proračun otećen za gotovo 4,8 milijuna kuna i koji oni nikada nisu platili, odlučio je Općinski sud u Karlovcu u svojoj nepravomoćnoj presudi, a objavio Jutarnji list.

Malverzacije s PDV-om

– Tužiteljstvo je u sudskom postupku zastupalo Ministarstvo financija te je odlučilo od petero osuđenika koji su malverzacijama s PDV-om iz karlovačkog trgovačkog centra Era -Tornado (koje je kasnije preuzeo Mercator), naplatiti 4,8 milijuna pronevjerenih kuna, kao i troškove tog prvotnog postupka. Osim troje pobrojanih, tužili su još i prvookrivljenika G.K, te petookrivljnog M.M., no oni se nisu očitovali na tužbu.

Optužena petorka

Odvjetništvo je u postupak krenulo pozivajući se na dvije presude protiv petorke, one s Općinskog suda iz 2008. godine, te one Županijskog suda kojom je godinu kasnije potvrđena presuda protiv njih. Iako su tada svi bili proglašeni krivima, samo je prvookrivljnom G.K. naloženo da podmiri 4,8 milijuna kuna počinjene štete, dok su svi zajedno trebali solidarno nadokanditi troškove postupka u iznosu od oko 40.000 kuna, piše Jutarnji.

Odvjetnici M.P.-a upozorili su na to da je prema presudi, državu za golemi iznos oštetio samo G.K., odnosno, iako su svi proglašeni krivima za sudjelovanje u prijevari, presuđeno je da samo on mora vratiti sredstva, pa stoga se stoga ne može od ostalih potraživati taj iznos, nakon čega je Tužiteljstvo priznalo pogrešku, te odlučilo nadalje višemilijunski iznos potraživati samo od G.K.-a, a troškove postupka od svih solidarno. Međutim u narednih 15 dana, koliko joj je sud dao vremena, tužiteljica nije precizirala svoj tužbeni zahtjev. No, čak i da jest, opet bi bio promašen, objasnila je to sutkinja Anđelka Dukovac.

Naknada troškova

– Kako su svi tuženici na temelju pravomoćne kaznene presude dužni nadokanditi troškove kaznenog postupka, ne može tužiteljice sada opet tražiti naknadu tih troškova, jer se radi o presuđenoj stvari. Ukoliko tuženici te troškove nisu nadoknadili, mogli ste protiv njih pokrenuti ovršni postupak – obrazložila je sutkinja Dukovac.

Potpuno neosnovano, zaključio se sud, Odvjetništvo je odlučilo zatražiti i ovaj puno izdašniji iznos, i to zato jer njega država već – obeštećena.

Porezna uprava, naime, Eri Tornadu, kao poreznom obvezniku, naložila je da joj plati taj porezni iznos još 2007. godine, što je trgovačko društvo i učinilo, odnosno njegov sljednik Mercator, što pak potvrđuje Ministarstvo financija dokumentacijom iz 2012. godine. Ispostavilo se tako da je Mercator u državni proračun uplatio milijunski iznos još prije tri godine, pa regresnom tužbom ta sredstva išao namiriti od tuženika u postupku koji je također pravomoćno okončan.

Pravosudni apsurd

– Ukratko, pravosudni apsurd izgledao je ovako: Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu krenulo je tužbom u ime Ministarstva financija za to Ministarstvo naplatiti 4,8 milijuna kuna, da bi isto Ministarstvo priložilo ključni dokaz (onaj da je sporni dug za PDV već uplaćen) na temelju kojega je, između ostalog, izgubilo sud – pojašnjava Jutarnji.

– Radi se o presuđenoj stvari, pa ne može sada tužiteljica (RH), kojoj je iznos već uplaćen potraživati ponovo od tuženika ista sredstva, već to može samo Mercator, što je i učinio. U ovom slučaju radilo bi se o stajecanju sredstava bez osnove – kaže sutkinja Anđelka Dukovac.

S obzirom da je odštetni zahtjev bio višemilijunski, po principu reciprociteta visoki su i troškovi postupka, koje će, ukoliko presudu potvrdi viši sud, odvjetnicima platiti porezni obveznici.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest