Kuće ugrožene klizištem na Udbinji, kao i prolaznici ispod njega – “otplovila” ograda, stanari u strahu

Vjerojatno trenutno i najopasnije klizište u Karlovcu aktiviralo se na Marakovom brdu na Udbinji gdje prijeti odronjavanje dijela brda i neposredna ugroza za četiri kuće i obitelji u njima.

Prema cesti u podnožju već je “otplovila” ograda s betonskim temeljima, dok je rasjek iz dana u dana sve veći, pa se stanari pitaju koliko dopisa, telefonskih poziva i medijskih apela treba uputiti da se nešto konkretno napravi i možda spriječi tragedija.

Problemi od listopada

Kako nam je rekao vlasnik jedne od ugroženih kuća Davor Perišin u čijem smo se dvorištu i sami uvjerili u razmjere opasnosti, još od listopada pokušava uvjeriti nadležne da nešto poduzmu, no u Gradu su ga uputili na Državnu upravu za upravljanje državnom imovinom, inače već poznatoj po “brzini” djelovanja, da bi na koncu dobio odgovor da nema sredstava za sanaciju.

U međuvremenu je ostao bez dijela ograde, dok je gradska služba posjekla drveće kako ne bi ugrožavalo cestu. Klizište je time postalo još opasnije, a od njegove terase do provalije svega je nekoliko metara.

– Svaki je dan sve gore i strahujemo što će biti sa svakom novom kišom, rekao nam je Perišin. Smatra da se već moglo djelovati pa bi se spriječila veća šteta, a nije mu jasno ni obrazloženje iz gradske uprave da Grad Karlovac u planu ima uređenje prometnice ispod brda koje se odronjava.

Davno “načeto” brdo

– Šta će vrijediti uređena prometnica ako je brdo zatrpa. Što će tek biti ako strada netko od prolaznika na cesti, pita se ovaj Karlovčanin.

U ovaj dio grada se doselio prije desetak godina kad je kupio staru kuću i potpuno je obnovio. Nikad do sad zemlja se nije odronjavala, no nevjerojatno velika količina kiše koja je padala zadnjih par godina napravila je svoje, na već, pretpostavlja, davno “načetom” brdu koje je prepolovljeno 80-ih godina kad se gradila karlovačka zaobilaznica.

KAportal.hr

POGLEDAJTE VIDEO…

https://vijesti.rtl.hr/video/partneri/94667/novo-kliziste-u-karlovackom-naselju-mostanje-prijeti-kucama/?autoplay=false&src=kaportal_hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest