Grad i Županija ne dišu kao jedno? Karlovcu neprihvatljiva dvokolosječna pruga kroz grad predviđena u Prostornom planu

foto ilustracija

Ni da, ni ne – baš u tu rečenicu iz poznate pjesme moglo bi se sažeti i mišljenje Gradskog vijeća Karlovca o predloženom Nacrtu konačnog prijedloga Ciljanih IV. Izmjena i dopuna Prostornog plana Karlovačke županije, odnosno, trasi nizinske pruge.

Grad podržava njenu izgradnju, suglasan je s planiranim koridorom u skladu s dostavljenom stručnom podlogom Idejno rješenje mogućeg izmještanja usvojenog koridora nove željezničke pruge Zagreb – Rijeka na dijelu oko grada Karlovca, koje je izradila radna skupina DAGG-a i neprihvatljiva mu je dvokolosječna pruga kroz grad, odnosno, “varijantu izgradnje drugog kolosjeka uz postojeći, na dionici kroz urbano područje grada, s ciljem uspostave željezničkog prometa velike propusne moći s težištem na teretnom prometu, smatramo nepovoljnom i neprihvatljivom”.

Jednokolosječna pruga dobrodošla

Drže da je rekonstruirana jednokolosječna pruga za magistralni putnički promet koja je istovremeno u funkciji lokalnog, međugradskog i međužupanijskog putničkog prometa poželjan i dobrodošao infrastrukturni sadržaj koji nadograđuje kvalitetu života u gradu i poboljšava dostupnost i to je namjena koju Grad podržava i koja se uklapa u strategijom zacrtan koncept razvoja.

– Do sada važeći obilazni koridor/trasa (preko Mostanjskog polja i Logorišta) nepovoljan je za grad i tražimo njegovo ukidanje. Planom predviđena rezervacija prostora za 3 varijantna koridora postavlja dodatna ograničenja i dugoročno onemogućuje korištenje prostora za druge namjene. Iako se radi o uobičajenoj planerskoj praksi, činjenica je da se tijekom cijelog postupka izrade ovih izmjena plana ne radi samo o planiranju, već se istovremeno radi na projektiranju trasa. Postupak strateške procjene provođen je bez dovoljno potrebnih podataka kojima bi se pojedini učinci mogli kvantificirati i mjerljivo usporediti, pa su tako i zaključci i preporučene mjere tek novo propisivanje obaveza i istraživanja koje je, ustvari, trebalo provesti već u ovom postupku, smatraju u Gradu Karlovcu.

Primjedbe nisu usvojene

Podsjećaju da su od 2008. godine više puta pokušavali pokrenuti temu koridora i trase pruge unutar teritorijalnih granica Karlovca, kao i da su tijekom postupka izrade Izmjena i dopuna Prostornog plana Karlovačke županije usvojenih 2008.godine, reagirali u svakoj zakonom predviđenoj prilici, njihove primjedbe nisu usvojene, ali jest trasa s kojom Grad nije bio suglasan. Navode i da je samo Grad Karlovac za izrade Ciljanih IV. Izmjena PPKŽ podnio formalni zahtjev sa stručnom podlogom za izmjenu planiranog obilaznog dvokolosječnog koridora s prijedlogom što šireg obilaska gradskog prostora.

– U trenutku pokretanja izrade plana nije postojao formalni zahtjev za ponovno istraživanje mogućnosti planiranja drugog kolosjeka kroz grad. Željeznička pruga u funkciji prioritetno teretnog prometa, kapaciteta i opterećenja sukladnih karakteristikama pruge velike propusne moći (međudržavna, europskog karaktera), kojoj je cilj brzi učinkoviti transport tereta između udaljenih odredišta ne može imati svoje mjesto u središtu grada. Ne možemo se složiti o potrebi preispitivanja i istraživanja koridora/trasa za koju nije postojala formalna inicijativa prilikom pokretanja izrade plana (varijanta drugog kolosjeka u gradu). Također, u cijelom postupku izrade plana izostala je ocjena postojeće, “povijesne” pruge u današnjem gradu, a u kontekstu ciljanog obima i sadržaja prometa na pruzi. Sveobuhvatna prostorna analiza infrastrukture državnog, županijskog i lokalnog značaja na području aglomeracije Karlovac-Duga Resa zadatak je županijskog plana, odnosno njegove kompleksne izmjene koja nije izrađena, već se provodi segmentirano po temama (Ciljane IV i II izmjene PPKŽ), pa ju stoga nije moguće planerski kvalitetno sagledati, nabrajaju u Gradu.

Vodocrpilišta na koridoru pruge?

Dodaju i kako je županijski Plan trebao napraviti kompleksno, objedinjeno istraživanje i analizu šireg područja te kako je Županiji poznato da Vodovod i kanalizacija i Hrvatske vode provode istraživanja na Mostanjskom polju s ciljem otvaranja novog vodocrpilišta koje bi osiguralo dodatne količine vode za vodoopskrbni sustav aglomeracije Karlovac – Duga Resa, a radi se o zahvatu unutar trenutno važećeg planiranog koridora magistralne pruge velike propusne moći, kao i da je Grad nositelju izrade plana dostavio brojnu dokumentaciju: o vodoopskrbnom sustavu Karlovca, istraživanjima vodonosnika u Mostanjskom polju itd.

– Veliki nedostatak ovog postupka izrade Ciljanih IV. Izmjena PPKŽ i paralelnog postupka izrade Ciljanih II izmjena i dopuna PPKŽ su odvojeni postupci i nemogućnost istovremene analize svih ulaznih podataka, zahtjeva, kumulativnih utjecaja i sagledavanja posljedica. Smatramo opravdanom zabrinutost u vezi konačnog izgleda ovako segmentirano izmijenjenog Prostornog plana Karlovačke županije. Neophodno je odmah po donošenju izmjena utvrditi i izraditi pročišćeni oblik plana i odluke o donošenju, zaključuju na kraju.

Izmjene Prostornog plana usvojiti mora Županijska skupština, no kada će se one naći pred vijećnicima, još nije poznato.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest