SDP: Ukidanjem mjera zapošljavanja HDZ i partneri mladima poručili – tražite posao izvan Hrvatske

foto ilustracija

– HDZ i njihovi koalicijski partneri uništavaju svaku priliku za zapošljavanje mladih i nezaposlenih, poručili su karlovački SDP-ovci, ocijenivši da će odluka HZZ o privremenoj obustavi financiranja mjera aktivne politike zapošljavanja “ostaviti duboki trag na našim građanima i uništiti svaku priliku mladima i nezaposlenima za zapošljavanje”.

U priopćenju koje potpisuju predsjednik GO Žarko Latković i potpredsjednica Gradskog vijeća Marina Novaković Matanić naveli su, između ostalog, da će “na žalost, nezaposleni uskoro na svojim leđima osjetiti nedostatak stručnosti i kompetentnosti ove Vlade kratkog vijeka, ali i Vlade katostrofalnih odluka koje su građanima donijele samo veće troškove i smanjeni životni standard umjesto predizborno obećanog blagostanja ili, kako to naša Predsjednica voli reći, života u zemlji u kojoj teče med i mlijeko”.

Podsjetili su kako je najnovijom odlukom obustavljeno financiranje niza mjera za poticanje zapošljavanja, među kojima i javni radovi te stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

– Smatramo da je ova sramotna odluka samo još jedna u nizu koju je HDZ skoalicijskim partnerima u svom mandatu napravio: nakon odluke o poskupljenju dopunskog zdravstvenog osiguranja, nakon obustave kurikularne reforme, ukidanje prijevoza za srednjoškolce te nedodjeljivanja sredstava za stipendije za učenike. Tragično je da su baš oni u predizbornoj kampanji isticali problem iseljavanja mladih, a ovim potezima se upravo mladi tjeraju na odlazak u inozemstvo. Ova Vlada koju cine HDZ i koalicijski partneri još jednom je pokazala kako im interesi građanki i građana nisu nimalo važni već isključivo interesi krupnog kapitala koji se prebijaju preko leđa sirotinje, napomenuli su u SDP-u.

Spomenute mjere, dodali su, nisu čarolija ili magični štapić, no omogućile su pozitivan impuls na tržištu rada. Više od 37.000 mladih prošlo je kroz mjeru stručnog osposobljavanja, a 60 posto ih nakon toga pronašlo posao dok je onom za samozapošljavanjee više od 70 posto mladih koji su ju koristili, radilo dvije godine, ali i zapošljavalo druge nezaposlene. Za mjere zapošljavanja lani je bilo utrošeno 560 milijuna kuna, od kojih oko 117 iz Europskog socijalnog fonda, dok je ostatak osigurala država. Zato su SDP-ovci u Saboru upozoravali da je 280 milijuna kuna u proračunu premalo za ove mjere, no HDZ s koalicijskim partnerima je uvjeravao da će biti dovoljno.

– Znači, HDZ i partneri su u startu lagali mladim ljudima koji su tražili priliku u ovim mjerama. Ne samo da su lagali, nego su i onemogućili mladima da dobiju posao u Hrvatskoj i proučili im: izvolite tražiti radna mjesta izvan Hrvatske! Pozivamo tehničku Vladu da se suzdrži od donošenja bilo kakvih odluka koje nisu u interesu građana i da pričekamo početak rujna i nove parlamentarne izbore; na njima će građani reći STOP ovoj lošoj politici koja je u zadnjih šest mjeseci donijela niz odluka što imaju najveći udar na najsiromašnije, zaključili su SDP-ovci.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest