Nezaposlenost u Karlovačkoj županiji prvi put na razini iz 90-ih, ali bez posla još 7.397 ljudi

Broj nezaposlenih u Karlovačkoj županiji – a u lipnju ih je službeno bilo 7.397 – prvi put je, nakon više od 20 godina, pao na razinu iz 90-ih. Također, prvi put nakon pretkriznih godina, sezonsko zapošljavanje, a onda i pad nezaposlenosti, počelo je u veljači, a ne u ožujku kao prijašnjih godina.

Rekao je to na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Karlovačke županije Bruno Vuljanić iz HZZ Područog ureda Karlovac, navodeći da je u šest ovogodišnjih mjeseci i broj novoprijavljenih u evidenciji 7,7 posto manji nego u istom razdoblju lani te, premda neznatno, povećano zapošljavanje.

Neke stvari se, na žalost, ne mijenjaju na bolje, pa je obrazovna struktura nezaposlenih i dalje gotovo nepromijenjena.

– Čak 10 posto nezaposlenih je bez škole, a 25 sa završenom osnovnom školom. Imaju i neke druge županije takav problem i to bi posebnim mjerama trebalo rješavati jer takve osobe teško konkuriraju za radno mjesto. Zabrinjava i što je među mladim nezaposlenim osobama čak 16,1 posto bez ili samo s osnovnom školom, a mi smo u 21. stoljeću, naglasio je Vuljanić.

V.d. predstojnica Područnog ureda HZZ Ivana Mehle napomenula je da se mjere poticanja zapošljavanja za mlađe od 30 i starije od 50 godine ne ukidaju, no da su ugašene one za samozapošljavanje i javne radove koji su bili najtraženiji.

U prvih pola godine mjerama poticanja zapošljavanja bila je obuhvaćena 391 osoba.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest