Do 6. razreda šest razrednika: Revoltirani roditelji djece iz 6.C OŠ Grabrik uputili otvoreno pismo, kažu “djeca su zbunjena”

Česte promjene razrednika, čak šest do šestog razreda osnovne škole, revoltirale su roditelje budućeg 6. C u OŠ Grabrik pa su se KAportalu obratili pismom.

Kako navode roditelji četrnaestero učenika u zajedničkom pismu, šest promjena razrednika daleko je previše. Učenike treba pripremati da kroz život budu spremni na promjene, a to je, navode roditelji, vodstvu škole u Grabriku izgleda jedno od glavnih načela.

Svake godine nova razrednica

– Roditelji su revoltirani, djeca su šokirana. U prvom razredu učiteljica im je otišla na porodiljski dopust, pa su na mjesec i pol dobili drugu koja ih nije dočekala na jesen, nego treća, koju je uskoro zamijenila četvrta. Četvrta je ostala s njima do povratka učiteljice broj 1 s porodiljskog. I tako su završili četvrti razred, s četiri učiteljice iza sebe i pet promjena, pišu nam.

Krenuli su, dodaju roditelji, u peti razred i dobili novu mladu profesoricu kojoj su prva generacija. U petak 1. srpnja 2016. djeci je rečeno da im ona više neće biti razrednica i da će dobiti na jesen novu. Šestu u nizu uz obrazloženje da profesorica iz hrvatskog za neko vrijeme ide u mirovinu. Njihova razrednica je iz matematike, pa djeci nije jasno što odlazak u mirovinu profesorice iz hrvatskog ima s tim. Radi se rotacija profesorica iz matematike iz smjene u smjenu i one preuzimaju jedna od druge 7. razred.

Razlozi u više verzija

– Postoji još nekoliko verzija zašto do promjene dolazi, od navodne svađe mame koja je učiteljica razredne nastave u školi s profesoricom matematike, od zahtjeva jednog razreda koji je nezadovoljan radom te iste profesorice pa do toga da se radi o osobnim razlozima (da majka ne predaje vlastitom djetetu ili da mijenja smjenu zbog djeteta). B razredu koji mijenja razrednicu s C razredom rečeno je da je neka učiteljica iz naše smjene zbog djeteta tražila promjenu, dodaju roditelji, a bez obzire na razloge ovakvih “rošada”, brinu se za djecu koja su, kažu, jednostavno zbunjena.

Na upit roditelja Ministarstvo je odgovorilo da do promjene može doći ako za to postoji opravdan razlog. Ako takav razlog u ovom slučaju i postoji, roditelji smatraju da bi teret promjene trebao snositi neki drugi razred koji do sada nije doživio ovolike promjene.

Odluka nije konačna

– Roditelji su u nekoliko navrata pokušali mirno razgovarati s ravnateljicom i stručnom službom. “Odluka nije konačna, ali je moja odluka”, više puta je naglašeno u razgovoru. Konačnu odluku znat ćemo kad počne škola u rujnu. U obranu djece i njihovog stava da to nije “fer” i da zašto se to stalno njihovom razredu dešava, osim roditelja nema tko stati, a roditeljima se opetovano ponavlja da su te promjene za djecu dobre i da ih “čeliče” jer život je pun promjena. Mi roditelji se pitamo, ako su promjene tako dobre, kako to da je onda dotična ravnateljica dugi niz godina na toj poziciji i nije li vrijeme i tu za promjene?

Zabrinuti roditelji su Antonija i Branimir Maletić, Ružica i Zdravko Magdić, Ivana i Goran Martinović, Vesna i Goran Potkrajac, Ivana i Ivan Jurčić, Diana i Davor Matičić, Ivana i Željko Paulić, Božena i Gordan Glušac, Gordana Krivdić, Dubravka Čanić, Nevena Božić-Rendulić i Željko Rendulić, Renata i Anton Kristanić… Roditelji jednog učenika zamolili su da ih se makne s popisa rekavši da ovo otvoreno pismo nisu potpisali, pa smo to i učinili.

Za komentar pokušali smo jutros dobiti ravnateljicu OŠ Grabrik Željku Škot, no do sada nam se nije povratno javila.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest