Vrbanićev perivoj ostao bez potpuno zdravog ginka – udario ga grom, otkinuo vrh krošnje i prošao do tla

Čuveni Vrbanićev perivoj siromašniji je za stablo ginka, potpuno zdravog stogodišnjaka, u kojeg je udario – grom.

Nije bilo sreće pa da, kad je već morao udariti, pogodi neko od 16 stabala određenih za rušenje jer jer su suha ili napadnuta gljivama truležnicama, nego je jedine olujne noći prošlog tjedna, one na petak, naciljao baš u ginka.

– Stablo je oštećeno do te mjere da je postalo opasno za prolaznike te je nužno bilo ukloniti ga sanacijom, pojašnjavaju u Javnoj ustanovi Natura Viva.

Učinilo je to Zelenilo, nakon što im je javljeno što se dogodilo u ovom zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture, otvorenom davne 1896. godine.

– Po zaprimljenoj obavijesti od strane Javne ustanove Natura Viva za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije i Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša grada Karlovca, utvrđeno je da je stablo ginka pogodio grom, raskolio ga, otkinuo mu vrh krošnje, te ostavio trag prolaza do samog tla kroz deblo gdje je popucala kora. Takav ostatak raskoljenog drva oštećenog od udara groma gdje se javlja pucanje žila provodnica i odumiranje staničnog tkiva, predstavljalo je opasnost za prolaznike i šetače, tako da smo odmah u petak 29. srpnja, pristupili njegovu uklanjanju, odgovaraju na naš upit u Zelenilu.

Od ginka je ostao samo panj, promjera većeg od metra, a hoće li biti zasađeno novo stablo i koje i na njegovom mjestu i u drugim dijelovima Perivoja, kao i koja će stabla biti uklonjena, koja orezana, koja dodatno zaštićena… bit će definirano vjerojatno u rujnu.

Posljednji pregled zdravstvenog stanja stabala u Vrbanićevom perivoju, po podacima Natura Vive, pokazao je da od pregledanih 448 stabala na njih 359 ili 80 posto ne trebaju biti obavljene nikakve dodatne mjere njege ili zaštite. Orezivanje trebaju 72 stabla, dok je za rušenje predviđeno već spomenutih 16.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest