Petračić analizirao ugovore pristigle iz Gradske toplane – manjkavi su, a treba ih potpisati…

Gradski vijećnik Davor Petračić analizirao je ugovore što ovih dana iz Gradske toplane stižu korisnicima. U podužem osvrtu navodi:

“Većina nas, predstavnika zgrada u kojima stanujemo i imamo grijanje na skupu Gradsku toplanu dobili smo ovih dana na kućne adrese gusto pisani ugovor na 10 strana uz dopis na kojem Toplana traži da mi u ime svih suvlasnika sklopimo ugovor najmanje na godinu dana.

Naravno, kao u svakoj pravnoj i normalnoj državi potrebno je sklopiti ugovor o tako važnoj stvari kao što je grijanje.

Čim sam dobio ugovor, zapitao sam se, ako već svaki mjesec plaćam nemali i nerazumljivi danak Toplani, po kojem onda to ja ugovoru plaćam ?

Aha, onaj princip, ako jednom platiš, isto ti je kao da si sklopio ugovor…

Dobro, ajde, da ne “sitničarim” na svojoj i našoj koži, koncentrirati ću se na primjedbe ugovoru koji nam je ponuđen:

1.)   Ugovor je predugačak i pisan za običnog čovjeka nerazumljivim jezikom

2.)   Ugovor je nepotpun jer nema navedenu cijenu snage (16,00 kn/kW snage mjesečno+PDV)

U ugovoru piše da se snaga obračunava po termoenergetskoj suglasnosti, a u stvarnosti se obračunava po 50W/m3 što je daleko više za 90% zgrada u Karlovcu, pogotovo za zgrade u Novom centru i Grabriku gdje se potrebna snaga kreće oko 30-35W/m3 što znači da se snaga obračunava cca 40% previše i to tokom cijele godinešto je cca 1,04 kn/m2 mjesečno više nego je to potrebno (naravno na štetu nas krajnjih kupaca) a što iznosi 33% prosječne pričuve. Zašto se ne primjene stare termoenergetske suglasnosti nego se obračunava po nepovoljnijoj varijanti ? (čl.4, st 3)

3.)   Ugovor je nepotpun jer nema iskazanu cijenu kWh toplinske energije (0,3464 kn/kWh+PDV)

4.)   Ugovor je u odnosu na važeću strogu i nepovoljnu regulativu za kupca dodatno nepovoljan jer ne omogućuje preraspodjelu energije u djelomičnom opsegu (kada ne netko npr. 1 mjesec na skijanju) nego samo u 100% iznosu što znači da ostali suvlasnici moraju snositi stvarne troškove koje stvra “skijaš”  dok je na skijanju iako je zatvorio sve radijatore jer cijevi koje prolaze kroz njegov stan ipak troše cca 20% energije. (čl.19, st.4)

5.)   Ugovor je “bankarski i lihvarski” jer dopušta Toplani uvjetovanje garancije plaćanja prema krajnjem kupcu i gomila ionako previsoke troškove (čl.5.stavak 5)

6.)   Toplana sebi stavlja u obavezu iskazati sve naknade i tarife na računu kako bi kupac mogao provjeriti račun , a ja tvrdim da niti vodeći ljudi Toplane ne znaju objasniti kojom računskom operacijom je stvorena krajnja cifra na računu jer je za to potrebno potpuno poznavanje regulative, obračuna poreza i viša matematika… (članak 3, stavak 3) da ne govorim kako oznake na računu ne odgovaraju trenutnoj regulativi, a cjenik Toplane na web stranici nije točno i transparentno iskazan

7.)   Lažna je tvrdnja da HERA donosi iznose tarifnih stavaka snage i energije, već je istina da visinu stavaka predlaže Toplana, a HERA samo traži opravdanost cijene što za ove visine stavaka nije imala prilike dati svoje očitovanje jer se mijenjala regulativa. (čl.4, st 5)

8.)   Naknada za djelatnost Kupca naplaćuje se visokih 8 kn/m2 godišnje za fakturiranje i upravljanje podstanicama  a da Toplana ne posjeduje niti ključeve da u njih može ući. Kako onda očitavaju brojila i upravljaju podstanicama ?!

9.)   Nigdje u ugovoru nije navedeno čiji je trošak električna energija za vrelovodne pumpe koje su funkcionalni dio Toplaninog vrelovoda a nalaze se prije izmjenjivača u podstanicama ? Dosadašnja praksa je “kradem dok me ne uhvate, pa im platim samo tri zadnje godine i to po vlastitoj procjeni” Zašto Toplana ne ugradi vlastita mjerila struje u podstanice i plaća struju koju sama potroši ? To košta ? Pa košta i struja nas stanare !!!

10.) Ah, da, sklapamo ugovor s dijelom Toplane koja se zove “Kupac” a mi se zovemo “Krajnji kupac”, a kad smo već kod formalnosti, zašto nemamo ugovor između Kupca i distributera, distributera i proizvođača ? Kaj će nam kad je sve to u jednom – Gradskoj toplani d.o.o.

11.) Kupac (Toplana) se ograđuje da ne odgovara za štete nastale zbog dotrajale opreme i instalacija…. Ako upravljaju opremom zašto ne bi bili odgovorni za to što upravljaju neispravnom i starom opremom ? (čl.6, st 8)

12.) Nisu definirani vremenski uvijeti kada se mora započeti sa grijanjem

Od navedenih primjedbi, najbitnije su one o nenavedenim cijenama usluge, primjeni snage, nemogućnosti djelomične preraspodjele i kaosa kod pristupa toplinskim podstanicama i krađi struje koja se provodi pod normalno i oduvijek .

Sve to treba mijenjati, a za mijenjanje treba postojati dobra volja obje strane, ali i povjerenje.

Sve je to upitno kada znamo da je Gradska toplana jedna od najskupljih u Hrvatskoj i sa dugogodišnjom nepoštenom praksom sa prosječnom cijenom grijanja 0,85 kn/kWh (prijelaz C i D energetskog razreda)   što je jaaako blizo cijeni električne energije i jaaako daleko od svih ostalih i povoljnijih izvora toplinske energije kao što su drvo, sječka i plin.

Puno je toga nejasno, nedefinirano i sa figama u džepu uz velika ograđivanja Toplane kao Kupca.

Svemu tome uzrok je neefikasnost Toplane koja se očituje u prevelikim fiksnim troškovima i 6 mjesečnom neradu tijekom godine.

Pa sad ti potpiši… a potpisati se mora…”

stoji u priopćenju koje potpisuje Davor Petračić, dipl.ing.građ. nezavisna lista gradski vijećnik.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest