SDP prezentirao svoje mjere za poticanje zapošljavanja – predstavila ih moguća kandidatkinja za gradonačelnicu

Iako je stopa nezaposlenosti u Karlovcu i Karlovačkoj županiji na najnižim razinama od 2008. godine, karlovački SDP-ovci smatraju da je to nedovoljno, jer je prosječna stopa registrirane nezaposlenosti u lipnju za oko 5 postotnih poena veća nego na nacionalnoj razini.

Prijedloge za poticanje zapošljavanja predstavile su Marina Novaković Matanić i Marina Kasunić Peris koja je jedna od mogućih SDP-ovih kandidatkinja za gradonačelnicu na lokalnim izborima u proljeće 2017. godine. Kako je kazala za KAportal, nalazi se u užem krugu no o tome još nije donijeta konkretna odluka.

SDP odlučuje o kandidatu za gradonačelnika

– Imam želju pomoći, no koliko bi u tome bila uspješna, procijenit će SDP i njegova tijela. U cilju nam je da dobijemo lokalne izbore 2017. godine i tražit ćemo najboljeg kandidata.

Ako to budem ja, spremna sam se uhvatiti u koštac jer imam želju i volju da svi u tome uspijemo, zajedno, rekla je Kasunić Peris. Zasad nije u niti jednom stranačkom tijelu, a donedavno je radila kao pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava.

Konkretni SDP-ovi prijedlozi za poticanje zapošljavanja su, od promjene politike, i stavljanje u funkciju svih tijela koje postoje, ali po njima ne rade dovoljno ili ne rade ništa.

Konkretne mjere

– Vijeće za tržište rada koje se u prošloj godini sastalo svega dvaput mora biti nadležno za provedbu strategije, mora se donijeti strategija s jasno propisanim mjerama i rokovima kao i akcijski plan. Da se otvori priča sa socijalnim poduzetništvom, da se krene u realizaciju natječaja koje raspisuju ministarstva, te u lokalnom proračunu da prijedlog za stimulativne mjere za najranjivije. To su dugotrajno nezaposlene osobe, mladi i one osobe koje su pred odlaskom u mirovinu a poslodavci ih se najčešće rješavaju, kaže Kasunić Peris.

SDP-ovke dodaju kako bi Grad Karlovac trebao poduzimati niz mjera koje se ne poduzimaju, i promijeniti pristup u rješavanju tih problema.

Grad još smanjivao subvencije

– Imamo tijela koja ne funkcioniraju i ne koriste se kao resurs u prikupljanju znanja. Strategija upravljanja ljudskim resursima na razini Karlovačke županije je istekla još 2013. a ne postoji ona za 2016. a kamoli za buduće razdoblje Bitno je da svi akteri znaju što i kako treba raditi kako bi se stopa nezaposlenosti smanjila, dodala je Kasunić Peris.

Marina Novaković Matanić kaže da se za poduzetnike u gradskom proračunu sada daje 2 do 2,5 milijuna kuna, no u SDP-u smatraju da ovi natječaji ne dovode do željenih efekata. Na primjer, subvencije kamata za poduzetnike su sa pet posto smanjili na tri, a na koncu i na 1,5 posto.

– To je vrlo niski postotak i to poduzetnicima ne može pomoći. Smatramo da bi 10 milijuna kuna Grad trebao dati za poduzetnike što kroz natječaje što kroz mjere zapošljavanja, zaključila je Novaković Matanić.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest