Političari, učite! Mladi opet Karlovac pretvorili u kulturni velegrad uz fascinantno otvaranje međunarodnih filmskih festivala

– Kada pogledam unatrag, ponosna sam na sve što smo ostvarili, a sada trebamo razmisliti koje ćemo si ciljeve postaviti u idućih deset godina. Mladim filmašima želim da kreiraju nove filmove, razmišljaju i uče o filmu i da se odlično zabave, istaknula je.

Po svemu sudeći žiriju neće biti lako. A Veliki žiri čine filmašica i producentica iz Odjela za kulturu regije Halland u Švedskoj, Anna Erikkson, samostalni filmski autor i suradnik Britanskog filmskog instituta, Marc Price te redatelj, koji je završio filmsku akademiju sa svega 17 godina, Joe Stephenson.

Veliki žiri dodjeljuje ukupno devet nagrada, dok onaj mali žiri sedam. A mali žiri je ‘mali’ samo po godinama, s obzirom na to da ih ima skoro trideset i to iz Amerike, Velike Britanije, Danske, Makedonije, Srbije i naravno, iz svih karlovačkih srednjih škola.

Uz ceremoniju otvaranja održala se i karlovačka premijera filma “Žena zmaj” Ivane Sansević. Film je ponudio inspirativnu priču o pronalaženju i otkrivanju i to je priča o svima nama koji često zaboravljamo koliko vrijedimo i koliko možemo. Jedna od junakinja je i nekadašnja volonterka Revije i Festivala – Karlovčanka Magdalena.

A kako je bicikl ovogodišnji vizualni identitet Revije i Festivala, predstavljeno je i hit prijevozno sredstvo – bicikl za vožnju u paru, takozvani Tandem, djelo mladog Bojana Bige. Iako slijep od svoje druge godine, Bojan je nedavno uspješno dovršio tandem, sastavivši ga uz pomoć oca, od dva stara bicikla i nekih novih dijelova. Osim predstavljanja bicikla prikazan je i kratki film o Bojanu i procesu rada na tandemu.

Zabava se nastavila nakon otvorenja uz glazbeni program grupe 4head, a već danas kreću brojne festivalske projekcije i popratni programi. Prvu festivalsku projekciju, već u 9.30 u Zorin domu, otvara jedan karlovački film – kratki igrani film Pavla Kocanjera “Kad padne mrak”. Slijedi još devet filmova iz Hrvatske, Slovenije, Danske i Južne Koreje. U 11.30 je druga festivalska projekcija, na kojoj publiku očekuje deset filmova mladih iz Hrvatske, Irske, Gruzije, Makedonije i Hong Konga. Među njima i kratki igrani film Kinokluba Karlovac “Most”.

Programski raspored za srijedu, 07. rujna, 2016.

09.30, GK Zorin dom: 1. projekcija natjecateljskog programa na žutom tepihu 11.30, GK Zorin dom: Predstavljanje Relativity School programa + 2. projekcija natjecateljskog programa na žutom tepihu 14.30, različite lokacije: radioničko-teoretski program za učenike i mentore 18.30 – 21.30, kupanje i zabava na Mrežnici 21.30, rijeka Mrežnica: Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?: autorska večer s Anom Đordić. Večernji program: “Turizam” (ironični dokumentarac Tonćija Gaćina koji je uvršten među deset najperspektivnijih europskih mladih filmaša)

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest