Još 30 žena, žrtava nasilja lakše će u novi život zahvaljujući Koraku – Grad besplatno ustupio stan

foto ilustracija

– Svaka treća žena proživljava nasilje neke vrste, zato je važno da ne budemo pasivni promatrači nego da reagiramo i pomognemo. Htjeli smo ovim projektom upozoriti na taj problem i na to da ga moramo rješavati, kazala je na predsjednica Ženske grupe Korak Mirjana Duduković na završnoj konferenciji projekta “Siguran put ka neovisnom življenju”.

Njime se, po njenim riječima, promiče stvaranje jednakih prilika za osobe u nepovoljnom položaju u društvu, odnosno, žene žrtve nasilja, koje imaju slabe šanse da bilo što pokrenu i naprave od svog, i još važnije, od života svoje djece, koja također žive u tom krugu nasilja. Projekt vrijedan 885.756 kuna, financiran iz Europskog socijalnog fonda, trajao je 14 mjeseci, njime je bilo obuhvaćeno 30 žena korisnica Korakova Skloništa i Savjetovališta, koje su prošle različite radionice, dok je njih 12 sudjelovalo u stvaranju knjige svjedočanstava “Poruke Onih Koje Su Odlučile Reći NE”.

– Namijenjena je onima koji su u sličnoj situaciji i žele izaći iz nje, onima koji su smogli snage i to učinili, susjedima koji ne znaju smiju li pomoći, svima nama da otvorimo oči i zajedničkim snagama pomognemo onima kojima je to potrebno, napomenula je asistentica na projektu Valentina Musija.

Žrtvama nasilja itekako će pomoći i stan, što ga je Grad bez naknade dodijelio na korištenje, a Korak uredio i u njega već smjestio prve korisnice, žene s djecom.

– Obveza je Grada da sudjeluje u ovakvim projektima. Gledamo li malo šire, razvoj, nekakav civilizacijski doseg, u stvari se mjeri odnosom prema ugroženima i mislim da je obveza svih nas, bili iz javnih poslova, privatnih sfera ili udruga, da se zaista prema tome mjerimo, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Damir Mandić i najavio da će Grad i dalje pomagati, kao što je u ovom projektu bio strateški partner.

U tom će stanu žene s djecom biti privremeno, dok se ne snađu i samostalno nastave život. Novi, ovaj put bez nasilja.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest