Peticija za besplatne udžbenike – ako Grad ne pristane, SDP će Karlovčane pozvati na referendum

– je u samo dva dana više od 340, a  mnogi su je danas, prvog dana prikupljanja potpisa i na štandu kod Žabe rado potpisali. Zato jer bi besplatni udžbenici, objasnio je Marin Begedin, uvelike olakšali roditeljima koji samo za njih, bez bilježnica i ostalog pribora, poput njega, izdvajaju nekoliko tisuća kuna.

– Zašto neki u Hrvatskoj dobiju besplatne udžbenike, drugi ne? Jesmo mi dvije Hrvatske, tri, pet ili smo jedna Hrvatska? Ne bi li to trebalo biti jednako za sve? Knjige ne bi trebale biti socijalni status, nego bi obrazovanje i školstvo trebali biti dostupni svima, a mislim da su udžbenici u toj priči. Jer ako toliko izdvajamo za škole, ovo i ono… ne vidim zašto ne bismo i za udžbenike. To ne bi bitno promijenilo stvari u državi, a mislim da se na mnogim drugim stvarima puno više može štediti nego na školskim udžbenicima. I oni bi vjerojatno mogli biti jeftiniji kada ne bi bilo 25 izdavača i kad ne bi svaki profesor vodio svoju politiku nego da ona bude jedinstvena. Nadam se da će ova kurikularna reforma i na tome raditi, kazao nam je Marin Begedin, potpisavši peticiju.

Pokrenuli su je SDP-ovi vijećnici upravo sada kada se planira karlovački proračun za 2017. i iduće tri godine, pojasnila je Marina Novaković Matanić, kako bi u njega bila uvrštena i stavka za nabavu udžbenika svim karlovačkim učenicima. U osnovnim ih je školama oko 3.900, u srednjim još oko 2.000, pa bi za sve udžbenike trebalo oko 10 milijuna kuna.

– Nije jeftino, ali za gradski proračun od 220 milijuna kuna nije ni strašno. Godinama se novac iz proračuna, milijuni, rasipavao na tužbe i izgubljene projekte, od bazena nadalje. Ovim bi Grad za sve napravio nešto jer obrazovanje nam mora biti na prvom mjestu; ne možemo napredovati bez visokoobrazovanih. Nadamo se da će gradska vlast poslušati građane jer nas vijećnike, kada smo predlagali da se u proračunu za ovu godinu uvrste udžbenici, nije. Sada iz ovoga stoje građani i nadam se da ćemo uspjeti, kazala je Novaković Matanić.

Potpisi do 30. rujna, Gradu nakon toga 2 tjedna za “da” ili “ne”

Dodala je kako akcija traje do 30. rujna, nakon čega će gradonačelniku i predsjedniku Gradskog vijeća predati prikupljene potpise i dati im rok od 2 tjedna da se izjasne hoće li u proračun za 2017. uvrstiti besplatne udžbeniike.

– Ako neće, idemo na referendum; on je jedini legitimni način koji nam preostaje jer s ovom akcijom idemo do kraja. Svi su učenici grada Karlovca i svi moraju imati jednaku priliku za obrazovanje, a mnogi roditelji nemaju novca za kupnju udžbenika uz koje trebaju i bilježnice, školski pribor, za hranu, odjeću…, napomenula je Novaković Matanić, dodavši da bi joj bilo drago kada bi i u cijeloj županiji učenici imali besplatne udžbenike.

Vijećnik Nikola Badovinac, primjetivši da je odaziv Karlovčana na online peticiju i FB stranicu, jako dobar, pročitao je neke od poruka u kojima roditelji pišu da, iako je škola počela, nisu kupili udžbenike za četvero djece jer nemaju čime, da moraju dizati kredite da bi ih kupili, da bi udžbenici pomogli roditeljima, ali i djeci pokazali da su nam važna…

– Teško se živi, teška je situacija i Grad Karlovac mora pomoći. Mora prihvatiti ove zahtjeve jer to ne radi za sebe ni za nas, nego djecu i njihove roditelje koji su u teškoj situaciji. Pozivamo sve da potpišu peticiju na štandovima kod Žabe i Kauflanda svakim radnim danom i subotom od 9 sati nadalje, a volontere pozivamo da nam se jave i pomognu u skupljanju potpisa. Jer većim brojem potpisa ćemo Gradu pokazati da je ovo potreba i želja svih nas; ovo što radimo je nešto veliko i nešto jako dobro, pozvao je Badovinac.

Akciju će aktivno podržati i Laburisti, pomoći u prikupljanju potpisa “jer svaki je bitan” i to, poručila je Snježana Kirinić, “jer društvo koje ne ulaže u mlade, znanje i obrazovanje je osuđeno na propast”.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest