Ubojica dvojice branitelja ne želi u zatvor: Prekršili ste moja prava jer niste ekshumirali njihova tijela

Marko Bolić (72) iz Malog Kozinca u općini Barilović ne miri se s kaznom od devet godina zatvora zbog ubojstva dvojice hrvatskih branitelja, Darka Tuškana i Marijana Jakšića, koje mu je prije tri godine “odrezao” Županijski sud u Karlovcu, a presudu prije nekoliko mjeseci potvrdio Vrhovni sud, pa je tužbu podnio i Ustavnom sudu Republike Hrvatske, žaleći se da su mu povrijeđena prava tijekom suđenja.

Pratio tenkove iz Logorišta

Podsjetimo, Bolić je bio pripadnik tzv. Skradske čete s kojom se, uz bok tadašnje JNA probijao iz vojarne Logorište nastojeći izvući tenkove i drugu tehniku. Usput su ubijali i uništavali sve što su stigli. Tadašnji pripadnici ZNG-a Tuškan i Jakšić slučajno su naletjeli pred jedan od tenkova, izašli su iz vozila, na “haubu” položili oružje i digli ruke u znak predaje. Marko i njegov sin Rade, koji je još uvijek nedostupan Hrvatskom pravosuđu, su zapucali.

Bolić smatra da mu je povrijeđeno pravo pristupa na sud kada Vrhovni sud kao drugostupanjski sud odlučujući povodom njegove žalbe na presudu Županijskog suda u Karlovcu, nije omogućio da se provede ekshumacija mrtvih tijela, te potom kombinirano balističko i patološko vještačenje, a s obrazloženjem da taj dokazni prijedlog nije stavljen na raspravi održanoj 7. studenog 2013. godine, koja je počela iznova.

Krenuli prema tenku

– Stvar je suda prvog stupnja što nije ponovo odbio taj ranije predloženi dokaz, koji se posebno u ovom trenutku čini izuzetno važnim naročito nakon presuđivanja i prvostupanjskog i drugostupanjskog suda, da je većina svjedoka decidirano iskazivala o nailasku osobnog vozila bijele boje, izlasku dvojice mladića iz vozila, njihovoj odjeći, načinu na koji su na haubu vozila položili dugo oružje i bombu, podigli ruke u zrak i krenuli prema tenku.

Drugostupanjski sud ima dvostruka mjerila u odnosu na dokaze izvedene prije rasprave 7. studenog 2013. godine kada čita iskaze do sada saslušanih svjedoka, a po pitanju prijedloga za ekshumaciju, te kombinirano balističko i patološko vještačenje, ne donosi nikakve odluke niti prema strankama upućuje takav upit – piše u žalbi Bolićev odvjetnik, zaključujući kako je Boliću uskraćeno pravo na dokazivanje, na jednakost svih pred sudom i “očigledno je optuženi odnosno ovdje podnositelj ustavne tužbe uskraćen za svoja osnovna ustavna prava tijekom vođenja ovog kaznenog postupka, a posebno što su se favorizirali dokazni prijedlozi državnog odvjetništva”.

Teretili ga suborci

Ustavni sud odbio je te argumente upoziravajući da “okolnost da prvostupanjski sud nije prihvatio sve dokazne prijedloge podnositelja samim time ne čini povredu prava na pravično suđenje”, te je prihvatio obrazloženje Vrhovnog suda na istu žalbu.

– Radi se o dokazima koji u ovom slučaju nemaju značaj za utvrđivanje odlučnih činjenica. Naime, sasvim je nedvojbeno da su Marijan Jakšić i Darko Tuškan ubijeni vatrenim oružjem, što je također konstatirano u knjizi umrlih Opće bolnice u Karlovcu, a njihova smrt je evidentirana u matici umrlih matičnog područja Duga Resa 11.11.1991. godine, a način na koji su usmrćeni utvrđen je navedenim brojnim svjedočkim iskazima. Također, u postupku nije utvrđena niti jedna činjenica koja bi upućivala na potrebu psihijatrijskog vještačenja optuženika tempore criminis, pri čemu se ne smije zanemariti protek vremena od događaja, pa se predlaganje provođenja ovog dokaza ukazuje sasvim neprikladnim – obrazložio je Vrhovni sud, a Ustavni sud je obrazloženje ocijenio argumentiranim.

Sa sinom na čelu tenkovske kolone

Marku Boliću bi krivnja teško bila dokazana da ga izravno nisu teretili njegovi bivši suborci. On se, naime, branio da se u kobnom trenutku nalazio u kamionu u sredini kolone, no čak sedam svjedoka (Gojko Vujašković, Miloš Bunčić, Janko Vurdelja, Dragić Karamarković, Stevo Kozlina, Željko Karamarković i Mile Marčinković) pripadnika tzv. Skradske čete, suglasni su u iskazima da se opt. Marko Bolić zajedno sa svojim sinom Radom Bolićem nalazio na čelu tenkovske kolone u pješačkoj pratnji prvog tenka i na taj način opovrgnuli navod u obrani optuženika kako “nije mogao da vidi ili čak čuje što se događa na početku kolone”, pa time da nije niti bio u situaciji da puca u dvojicu pripadnika HV-a.

Tri ključna svjedoka

– Pritom svjedoci Stevo Marčinković, Mirko Mačešić i Milan Gazibara u suglasnim iskazima izravno terete optuženika s tvrdnjom da su opt. Marko Bolić i Rade Bolić iz vatrenog oružja koje su imali uza se, pucali u Marijana Jakšića i Darka Tuškana koji su od ozljeda zadobivenih na taj način odmah i preminuli – navodi se u presudi.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest