U županiju stigla 4,4 milijuna kuna od EU za sanaciju šteta od leda i poplava; moglo je i više, ali…

Husje je ovako izgledalo priije 10-ak dana

Mala smo općina, nemamo sredstava, a država nam nije niti jednom lipom pomogla da saniramo tu štetu i sada dobijemo novac nazad! Šteta je bila veća od 2 milijuna kuna samo na komunalnoj infrastrukturi, a mi smo dobili 130.000 kuna, što će biti sasvim dovoljno da pokrijemo rad naše komisije, stručnog povjerenstva i troškove goriva na terenu!

Država je centralizirana i u neravnopravnom smo položaju pa i sredstva koja nam stoje na raspolaganju ne možemo povući jer smo ograničeni proračunom i zakonom. Ovo nam je svima škola, poruka i novoj Vladi i našim koalicijskim partnerima iz MOST-a koji nam žele još više smanjiti budžete da vode računa o ovakvim situacijama.

Kazao je to načelnik Općine Vojnić Nebojša Andrić na današnjoj pressici o odobrenim sredstvima Fonda solidarnosti EU za ublažavanje šteta od elementarnih nepogoda – leda i poplava – u Karlovačkoj županiji u siječnju i veljači 2014. godine.

Riječ je o 4,466.491 kunu raspoređenih na općine Lasinja i Vojnić, gradove Ogulin i Karlovac, ŽUC, JVP Karlovca i Ogulina te Crveni križ Slunja i Karlovačke županije. I to, pojasnio je župan Ivan Vučić, za saniranu štetu, onu za koju je dostavljena dokumentacija.

– Šteta je za ono što je dokumentirano priznata u 100-postotnom iznosu. Ovo nam je svima dobra škola, dizali smo sve službe, sanirali samo da što prije saniramo, a nismo imali popraćeno fakturama. Izgleda malo, ali dok nismo bili u EU, ako je nadoknađivano do 5 posto procijenjene štete, bilo je dobro, podsjetio je Vučić.

Ukupna šteta, i kod fizičkih i kod pravnih osoba, od leda tada je bila procijenjena na 2,014.967 kuna, a od poplava na 31,108.140. Osim 4,4 milijuna kuna iz EU koji korisnicima stižu sada, Županija je te godine za ublažavanje šteta izdvojila 300.000, a država 938.000 kuna.

– Tko je imao u proračunu i uložio novac, sad ga je povukao natrag ako je to bilo potkrijepljeno dokumentacijom. Da je netko iz Vlade dao potporu, zasigurno se moglo i više. Nismo, na žalost, spremni participirati u onome što nam se nudi iz EU jer nas se ne priprema. Nespremnost je velika za EU s razine države, a onda i nas, upozorio je načelnik Lasinje Željko Prigorac.

Dobivena sredstva su namjenska, gotovo polovica odnosi se na sanaciju klizišta na Židovskom groblju Karlovcu – koji je dobio najviše, 3,5 milijuna kuna – pa će i biti utrošena za prometnu infrastrukturu, vodno gospodarstvo, službe spašavanja…

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest