Sve službe spremne u slučaju nove katastrofalne poplave – uspješno odradile vježbu u Brežanima i Brođanima

Proteklih godina Karlovac se suočavao s poplavama koje su imale učinke katastrofalnih razmjera, no tome unatoč, žurne su službe odlično funkcionirale. Spremnost su Stožer civine zaštite, policija, vatrogasci, hitna služba, HGSS, Crveni križ, DUZS i razne udruge danas provjeravale u Brežanima i Brođanima gdje je održana velika terenska vježba traganja i spašavanja van urbanih sredina tijekom katastrofalnih poplava.

Po scenariju vježbe, uslijed poplave više se mještana našlo izolirano i izgubljeno po okolnim šumama, a voda je za neke imala i najtežu

posljedicu. Uslijed jake kiše došo je do velikog vodnog vala rijekom Kupom koji je pogodio područja u okolici Karlovca. Tijekom poplave Centar 112 zaprimio je dojave o nestanku nekoliko osoba, pa je bilo potrebno oformiti operativne potražne timove na kopnu i visokim vodama.

Spašavanje u uvjetima poplave

U lovačkom domu u Brežanima je ustanovljen Stožer operativnih snaga, pa je odmah krenula potraga za dvije osobe na području Lipja i Brežana. Na Kupi kod Brođana pronađena je unesrećena osoba koja je obavijestila o još jednom unesrećenom. Njemu, međutim, nije bilo spasa već su ga ronioci izvukli s dna rijeke.

Na terenu se pokazalo da su sve službe bile dobro koordinirane, a unatoč i nekim nepredviđenim poteškoćama, što bi se eventualno i moglo događati u realnim uvjetima katastrofalne poplave, vježba je uspjela.

– Vježba simulira poplavu koja nažalost na ovim područjima nije rijetka i nepredviđene situacije koje se događaju kao posljedica poplave. Mogu sa zadovoljstvom konstatirati da su sve službe odradile posao na zadovoljavajući način i posebno sam zadovoljan koordinacijom svih službi. Pokazali smo da smo svi zajedno, zlu ne trebalo, spremni u slučaju potrebe to i odraditi, rekao je po završetku vježbe Ivan Vučić, zapovjednik Stožera i župan Karlovačke županije.

Sve štimalo, od potraga do vojničkog graha

Nakon što su policija i HGSS-ovci spašavali unesrećene iz šume, te potom utopljenika tražili u koritu rijeke Kupe, svi sudionici, njih oko 120 zaslužili su i terensku okrjepu, odličan grah u Domu u Brođanima. Ručak je, kako kaže Goran Franjković, zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice, također dio vježbe, jer treba znati skuhati i organizirati kvalitetan obrok za velik broj sudionika vježbe. I taj dio je više nego uspio, zahvaljujući mještanima Brođana i uvijek spremnim na pomoć pripadnicima Crvenog križa.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest