Gradska vlast odbila financirati besplatne udžbenike – inicijativa će na referendum koji bi koštao kao i sami udžbenici!?

– Tri tisuće i tristo potpisa Karlovčana prikupljenima u peticiji gradskoj vlasti nije dovoljno, štoviše, već premalo da Grad Karlovac odluči financirati  besplatne udžbenike učenicima. Ovo je, naime, rekao predsjednik Gradskog vijeća Damir Mandić (HDZ) na jučerašnjem sastanku vezanom za ovu inicijativu, a medijima prenijeli pokretači inicijative SDP-ovci Marina Novaković Matanić i Nikola Badovinac.

– Po onome što nam je na sastanku rečeno, Grad nema namjeru financirati kupnju udžbenika učenicima osnovnih i srednjih škola, već ostaje pri namjeri kupnje udžbenika učenicima iz obitelji korisnika socijalnog programa, kojih je trenutno oko 300 od ukupno 4.000 osnovnoškolaca, kaže Novaković Matanić.

– Na prošlotjednom sastanku rečeno nam je da pripremimo izračune o trošku udžbenika za sve učenike, kao i prijedlog kako u proračunu osigurati novac za tu namjenu, a nakon što smo mi tu domaću zadaću odradili, prezentirajući im nekoliko naših prijedloga i varijanti kako to omogućiti, ostali smo neugodno iznenađeni ponašanjem predstavnika Grada – Damira Mandića, pročelnica Andreje Navijalić i Lidije Malović i pomoćnice pročelnika Ivane Brezović.

Po prošlotjednom dogovoru, Grad je trebao pripremiti svoj prijedlog na istu temu, ali nisu pripremili apsolutno ništa, što dovoljno govori o tome koliko se poštuje želja 3.300 Karlovčana, potpisnika peticije, javlja medijima SDP-ova potpredsjednica Gradskog vijeća.

Gradu će  predložiti amandman na prijedlog proračuna za 2017., kojim bi bio osiguran novac za kupnju udžbenika svim učenicima karlovačkih škola, kao što su građani peticijom i pokazali da žele.

– Uputit ćemo taj amandman Gradskom vijeću, tijelu koje proračun usvaja, i tražit ćemo podršku od svih vijećnika, 13 vladajućih i 12 oporbenih, jer pri donošenju ovakvih odluka doista pripadnost nekoj stranci ne bi trebala ništa značiti. Nadamo se da će svi vijećnici pokazati da im je jednako stalo do učenika, odnosno, kako to politika često kaže, naše budućnosti, te da će dignuti ruke i osigurati besplatne udžbenike, dodaje.

Obzirom na proračun od 263 milijuna kuna, oko 2,8 milijuna kuna, koliko bi bilo potrebno za sve udžbenike, je novac koji vrijedi izdvojiti za budućnost ovog grada – pogotovo znamo li da milijuni iz gradskog proračuna i gradskih tvrtki i ustanova odlaze na izgubljene sudske sporove, različite nagrade i naknade članovima nadzornih odbora i upravnih vijeća itd. Bude li vijećnicima pri odlučivanju ipak važnija stranačka stega pa ne podrže naš prijedlog, do besplatnih udžbenika za sve učenike doći ćemo na jedini demokratski način koji nam preostaje – referendumom. – Bit će to prvi gradski referendum, vjerojatno u veljači ili ožujku iduće godine i koštat će koliko i besplatni udžbenici – oko 2 milijuna kuna, zaključili su SDP-ovci.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest