Visoki upravni sud stao na stranu Eko Pana: Za MHE Brodarci potrebna procjena utjecaja na okoliš

Mjesto buduće hidroelektrane u Brodarcima

– Vrlo smo zadovoljni ovom presudom jer je zainteresiranoj javnosti i lokalnom stanovništvu, koje će osjetiti utjecaj ove male hidroelektrane u Brodarcima, osigurano da se zahvat ne realizira bez procjene utjecaja na okoliš, rekao je na današnjoj pressici Denis Frančišković iz Eko Pana.

Objasnio je da je, nakon gotovo tri godine, Visoki upravni sud u Zagrebu donio pravomoćnu presudu kojom su potvrđeni argumenti Eko Pana da je u slučaju male hidroelektrane Brodarci na rijeci Kupi kod Karlovca potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš.

Udruga se pred četiri godine aktivno uključila u postupak procjene utjecaja na okoliš za MHE Brodarci, pa nakon što su primjetili nepravilnosti, krajem 2013., uz pomoć Zelene akcije, podnijela dvije tužbe protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

– U slučaju ove MHE Ministarstvo je u roku od godinu dana donijelo dva potpuno oprečna rješenja: 2011. prvim je određena obveza provođenja procjene utjecaja na okoliš, a drugim, iz 2012. godine, je odlučeno da za potpuno isti zahvat nije potrebno provesti procjenu utjecaja na okoliš, i to bez da je pri tom ukinuto prethodno rješenje. Temeljem nezakonitog rješenja iz 2012. godine provodio se na nezakoniti način i postupak ocjene zahvata na ekološku mrežu koji se trebao provoditi u okviru postupka procjene utjecaja na okoliš, ispričao je Frančišković, napomenuvši da Ministarstvo rješenje iz 2012. više od godinu dana nije objavilo na svojim internet stranicama.

Zbog svega će sada Eko Pan tražiti poništavanje lokacijske dozvole koju je Grad Karlovac izdao za MHE Brodarci, kao i rješenja o prihvatljivosti za ekološku mrežu. No, ovaj slučaj, po riječima Enesa Ćerimagić iz Zelene akcije, koja je Eko Panu pružala pravnu pomoć, nije jedini u kojem se nije poštivala procedura i zakoni radi pogodovanja privatnim interesima.

– Nakaradnost ove konkretne situacije najbolje ilustrira alarmantno stanje sustava procjene utjecaja na okoliš u Hrvatskoj. Procjene se provode na način da opravdavaju želje investitora, umjesto da procjenjuju je li neki zahvat prihvatljiv za okoliš ili nije. Zelena akcija je godinama radila na podizanju kapaciteta građana i udruga civilnog društva za sprječavanje šteta od takvog sustava korištenjem pravnih instrumenata. I ova presuda je dokaz da smo u tome bili uspješni, ali i dokaz snage organiziranih građana. Međutim, da bi napravili iskorak od stalnog “gašenja vatre” potrebna je volja na strani Ministarstva zaštite okoliša i energetike – sustav procjene utjecaja na okoliš i prirodu potrebno je iz temelja reformirati da bi on obavljao svoju funkciju zaštite. Ministarstvo je na potezu, a mi stojimo na raspolaganju za bilo kakvu stručnu pomoć, poručio je Ćerimagić.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Frančišković je kazao kako je MHE Brodarci, kao jedan od 7 projekata, stavljena pod priču o sustavu obrane od poplava koji treba sagledati u cjelosti, a neke od tih projekata revidirati i usuglasiti s europskim propisima jer inače sigurno nećemo za njega dobiti potporu iz EU.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest