U stečaj zbog 1.170 kuna: Pred gašenjem “Odbor za ljudska prava Karlovac”, jedna od najdugovječnijih i najaktivnijih udruga

Jedna od najdugovječnijih, a svojevremeno i najaktivnijih karlovačkih udruga građana, “Odbor za ljudska prava Karlovac”, faktički je ugašena, a ovih dana će i formalno biti brisana iz registra udruga.

Osnovana je 1993. godine kao “Komitet za ljudska prava”, a pet godina kasnije “komitet” je promijenjen u “odbor”. Bavili su se problematikom manjina te zaštitom prava žena i izbjeglica. Njihova dugogodišnja predsjednica Jelka Glumičić, njihovo svojevrsno zaštitno lice, čak je prije desetak godina, zajedno s još pet žena iz Hrvatske i 1000 iz cijelog svijeta, bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir.

Istekom posljednjeg mandata Jelke Glumičić 2014. godine, sudeći po podacima iz nacionalnog registra, tijela Udruge više se nisu sastajala, a početkom ove godine pokrenut je skraćeni stečajni postupaa zbog neizvršenih plaćanja u iznosu od 1.1705,00 kuna. Zahtjev je sudu podnijela FINA, jer je račun bio u blokadi duže od 120 dana. Trebale su tada osobe ovlaštene za zastupanje podnijeti sudu ovjereni popis imovine i obveza, ali to nitko nije učinio.

Konačno, sud je otvorio stečajni postupak, imenovao im stečajnog upravitelja, pa odmah i zaključio postupak. Kada to rješenje Trgovačkog suda postane pravomoćno, Odbor za ljudska prava prestat će postojati i formalno, odnosno bit će brisan iz registra udruga.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest