U županijskoj “kasici” 584,4 milijuna – Vučić kao župan obranio svoj zadnji proračun, SDP-u poručio da su mogli poslati i koji amandman

Proračun Karlovačke županije iduće će godine iznosti 584,4 milijuna kuna. Odlučila je tako na današnjoj, posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Županijska skupština. Odnosno, vijećnici, njih 28 koji su bili za, dok je 12 bilo protiv, a jedan suzdržan.

Prethodila je tome gotovo dvosatna rasprava, u kojoj je pozicija branila prijedlog proračuna, samo nešto manji od ovogodišnjeg, objašnjeno je, što zbog projekata koji se, a onda i novac, prenose u 2017., što zbog opreznog planiranja jer se porezna reforma i njeni učinci mogu osjetiti tek nagodinu.

Bez ambicije i kreacije

Opozicija je, pak, objašnjavala da ovakav proračun, po vlastitim prihodima županije, od oko 130 milijuna kuna, gotovo identičan prethodnima, ne može prihvatiti. Nema u njemu ni ambicije ni kreacije ocijenio je SDP-ov Stjepan Mikulandrić.

– Kada je prethodna Vlada, SDP-ova, donosila mjere kojima su se županijama i jedinicama lokalne samouprave smanjivali prihodi, onda ste je nazivali elementarnom nepogodom. Sada, kada vaša Vlada, vijećnici, klub poreznom reformom smanjuje prihod jedinicama lokalne i područne samouprave, kako to pravdate? Ne usudite se reći ono što ste govorili. Jer nije politički mudro. Ja neću tako nazvati Vladu koju su građani birali. Ne možemo prihvatiti ovakav proračun: dovoljan razlog je što je manji od ovogodišnjeg. Niste slijedili pisane, a kamo li usmene preporuke Vlade, rekao je, između ostalog, Mikulandrić.

Župan Ivan Vučić, braneći nikad tečnije i razložnije vjerojatno posljednji proračun koji predlaže – iako je napomenuo da se, bez obzira što se piše, ne zna tko će biti na idućim izborima – održao mu je predavanje o tome kako je nacrt proračuna javnosti predložen prije više dva mjeseca. Za to je vrijeme stigla samo primjedba Turističke zajednice i par udruga. Od SDP-a niti slova.

Nikakvih obveza, nikome dužni

– Molim da podržite proračun; u njega je ugrađeno puno truda, razgovora s političkim strankama, gradovima, općinama. On je i razvojan i nerazvojan, i socijalan i nesocijalan i gospodarski i negospodarski, onakav kakav priliči ovom trenutku. Ali, sigurno ste i vi vijećnici i djelatnici Županije, malo s vodstvom, pridonijeli da smo jedna od rijetkih županija koja nema nikakvih obveza, sutra se može zadužiti, nikome ne dugujemo. Ne podržavati proračun, a ne dati amandman koji nije prihvaćen je po meni čista politizacija. Ništa drugo. Da ste rekli: 200.000 kuna iz Ureda župana za reprezentaciju prebacite u fond solidarbosti… Ali ovako…, podučio je Vučić Mikulandrića, pa još i poentirao – nakon podužeg pojašnjenja svim vijećnicima: Siguran sam da ćete vi poslije moje rasprave prihvatiti proračun.

Priznao je u njoj da bi amandmane da su stigli možda prihvatio, a možda ne, da bi i on htio da u županiji bude bolje, da ni on nije zadovoljan radom centra za gospodarenje otpadom… i zahvalio Peri Karmeliću (SDP) na daru koji mu je uručio: škarama i vrpcom za otvaranje Centra na Babinoj Gori, tko god ga bude otvarao. Kako sada stvari stoje ne samo s karlovačkim centrom, teško da će to biti 2018.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest