Je li obnova Zvijezde “u brzini” tek kad se radi o projektima HDZ-a? Na naš tekst stiglo reagiranje građanske aktivistice

Štrumpfastična kuća - kuća HDZ-a kroz etape obnove

Iako je KAportal afirmativno izvijestio o obnovi tradicijske kuće u Haulikovoj ulici (LINK), uvijek ima i onih koji u tom slučaju nalaze zamjerke. Svakako je pohvalno da konzervatori brzo djeluju, iako se čini da da su u “brzini” uglavnom kad se radi po projektima HDZ-a ili o onima koji se provodi HDZ-ova gradska vlast.

Je li na to aludirala građanska aktivistica Ana Matan, procijenite sami u podužem reagiranju koje je poslala… Prenosimo ga u cijelosti…

Neugodno me je iznenadilo pisanje vašeg portala o obnovljenoj tzv. Lončarevoj kući u Haulikovoj ulici u Karlovcu. Smatram da ste, oslonivši se isključivo i nekritički na izjave koje ste dobili “iz Grada”, objavili tekst koji je za čitatelje vrlo zbunjujući. U tekstu pišete o “obnovi”, “punoj obnovi”, zatim o tome da je kuća jedini “sačuvani” primjerak tradicijske gradnje, da je prošla “statičku sanaciju”, a riječ sanacija se spominje još dva puta. Naivni čitatelj bi stvarno mogao pomisliti da se radi o onome što piše – obnovi i sanaciji postojećeg objekta. To je, međutim, u suprotnosti s onim što je Ka-portal objavio, sasvim razumljivo i opravdano, u tekstu “Obnova Lončareve kuće u Haulikovoj, dugogodišnjeg rugla ovog dijela Zvijezde krenula rušenjem do temelja – gradnja bi mogla potrajati” (24.11.2018). Radi se, dakle, kao što i vaš naslov sugerira, o izgradnji replike na mjestu srušene kuće, a ne o “sanaciji”, “obnovi” ili “restauraciji” u uobičajenim značenjima tih riječi.

Dozvolili ste si da prenosite izjave koje ste dobili “od Grada” bez ikakvog kritičkog, ili barem zdravorazumskog komentara i time pokazali da vam je mjera svih stvari ono što kažu “u Gradu”, a ne ono što se vrlo lako može vidjeti vlastitim očima – naime da je kuća srušena i da je na njenom mjestu izgrađena nova. Time vrijeđate i zdravu pamet svojih čitatelja. A kao trešnja na vrhu, pozivate se na neimenovane izvore “iz Grada” kao da se radi o vojnom planu SAD-a za Bliski istok, pa se ne smije otkriti tko je dao tako tajne podatke.

Nadalje, ova replika, kao i štrumpfastična kuća HDZ-a u Šimunićevoj 2 su izvedene tako da umnogome umanjuju baštinsku vrijednost “zaštićene kulturno-povijesne cjeline” grada Karlovca, tj. Zvijezde i to treba netko reći. Ako se sve kuće obnavljaju po modelu ove dvije, opravdanost zakonske, a time i konzervatorske zaštite Zvijezde neće biti veća od opravdanosti zaštite Roses designer outleta u Začretju. Ali i to bi mogao biti legitimni izbor građana koji ne mogu više podnijeti pogled na ruine u staroj gradskoj jezgri pa su spremni i odreći se kulturno baštinske vrijednosti jezgre kako bi dobili funkcionalno gradsko središte. U tom slučaju neka se građane ne pravi budalama kraj zdravih očiju s preskupo plaćenim konzervatorskim podlogama, planovima upravljanja, UPU-ima i konzervatorskim studijama. Ili barem Vi – Ka-portal ne sudjelujte u toj farsi. Priznajmo da smo spremni odreći se baštinske u korist ambijentalne vrijednosti, srušimo sve i sagradimo bez pardona betonsko-gipsani barok à la Žitna kuća.

Možda ćete mi prebaciti da nisam “struka” i da nemam pravo govoriti o ovoj temi. Možda ćete i biti u pravu, ali se u ovom gradu očito “struka” boji o bilo čemu izjasniti, pa tako ni vaš portal ne napiše ime osobe iz Grada koja odgovara na upite. S druge strane valjda je preveliki novinarski napor dignuti telefon i pitati nekoga “od struke” što misli o obnovi “Lončareve kuće”. Dopustit ćete da u takvoj situaciji, ja nestručna objasnim zašto smatram da Šimunićeva 2 i Haulikova 6 nisu dobri primjeri “obnove”, odnosno da nisu dobri primjeri ako nam je cilj da Zvijezda sačuva i kulturno-povijesnu, a ne samo ambijentalnu vrijednost.

U spomenutom tekstu s Ka–portala od 24.11.2018. spominje se da će cijena biti “paprena” i da se neće moći bez sredstava iz EU fondova. U novom tekstu, od 7.1.2020. navodi se cifra od 1.164.732 kuna s PDV-om i ne spominju se izvori tih sredstava. Uz dužno poštovanje, to nije baš “papreno” u situaciji kad je gradski proračun više od 380 milijuna kuna. To je manje od polovice novaca koji su potrošeni na natječaj za uređenje Trga bana Josipa Jelačića iz 2009 (cca 3 milijuna kuna). a na kojem su pobijedili arhitekti Penezić i Rogina s projektom koji nije i, kako se čini, nikad neće biti izveden. Znači da nešto tu nije u redu. Ako se tako vrijedna “tradicionalna obrtnička kuća (…) izgrađena od hrastovih planjki na hrvatski vez” može staviti pod krov za malo više od 1 milijun kuna onda ili nije izgrađena na tradicijski način – što ne bi nimalo čudilo jer gdje danas postoje majstori koji znaju graditi takve kuće – ili su nas konzervatori sva ova desetljeća obmanjivali oko potrebnih zahvata obnove i njihove cijene. A možda se radi pomalo i o jednom i o drugom. U svakom slučaju šaljem uredništvu fotografije kuća u Haulikovoj i Šimunićevoj prije “obnove” pa čitatelji sami mogu zaključiti koliko su replike vjerne originalima i slijedom toga koliko su zadržali od svoje izvorne vrijednosti.

Ako ne vjerujete ni meni ni svojim očima, možemo pričekati pa vidjeti hoće li, kao što je bilo predviđeno Konzervatorskim podlogama za UPU Zvijezda, ovako “obnovljene” Šimunićeva 2 i Haulikova 6, biti predložene Ministarstvu kulture za pojedinačnu zaštitu i hoće li Ministarstvo kulture takav eventualni prijedlog prihvatiti. Bojim se da od toga neće biti ništa jer smo umjesto dva vrijedna “rugla” dobili dvije bezvrijedne “ljepotice”, piše nam Matan.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest