Mogućnost za novi način grijanja i u drugim karlovačkim gradskim četvrtima – plin stiže na Švarču i Borlin, slijede Jamadol i Zvijezda

Nakon što je od početka plinofikacije županije i Karlovca – prvi korisnici priključeni su 2003. – mogućnost grijanja na plin iskoristilo nešto manje od 1.600 korisnika, uskoro bi je trebali imati i stanovnici dijela Švarče i Borlina, potom Jamadola i Zvijezde, ali i dijelova Ogulina.

Potvrdili su to za KAportal iz Montcogim Plinare, od 2001. koncesionara za plinofikaciju Karlovačke županije, podsjetivši da je širi centar grada Karlovca i njegov sjeverni dio većinom pokriven plinskom distributivnom mrežom: izgrađeno je više od 70 kilometara distributivne mreže i priključeno oko 1580 korisnika.

– U 2019. g. izgrađene su ulice Slavka Rozgaja, Mala Švarča, Vladimira Bogovića, Stjepana Seljana, Smičiklasova, Vatrogasna, Kneza Branimira, te nova poduzetnička zona Gornje Mekušje. Trenutno se izvode radovi u dijelu Ulice Donja Švarča i uskoro započinju radovi na Mekušanskoj cesti za potrebe pročistača otpadnih voda i priključenja poduzetničke zone, nakon čega će se započeti s izvođenjem radova u Jamadolskoj ulici, Ulici Borlin, Tičarnici i Galović brdu. Želja nam je nastaviti razvoj plinske mreže na području Jamadola, Donje Švarče i Gornje Švarče, Zvijezde, te pratiti aglomeraciju Karlovac na područjima gdje plina nema. Za područje Ogulina je u planu izrada projekata i ishođenje građevinskih dozvola za gradnju plinovoda u dijelu centra grada Ogulin i do poduzetničke zone, naveo je Dominik Čeh, voditelj upravljanja imovinom u Montcogim Plinari.

Podsjetio je kako daljnji razvoj plinske distributivne mreže ponajprije ovisi o interesu krajnjih kupaca za priključenje.

– Distribucija plina je regulirana djelatnost od strane HERA-e, te svaku našu investiciju moramo opravdati zadovoljavajućim brojem budućih potrošača, napomenuo je Čeh.

A da bi se stanovnici onih dijelova grada u koje plin stiže na mrežu mogli priključiti, trebaju najprije podnijeti zahtjev za posebne uvjete i uvjete priključenja, na temelju kojih se izrađuje projekt kućnog priključka i unutarnje plinske instalacije. Prema potvrđenom projektu, ovlaštene tvrtke izvode radove na izgradnji priključka i unutarnje instalacije.

– Potrošaču još preostaje nabava plinskog uređaja sa odgovarajućim dimovodnim sustavom ili dimnjakom za kojeg dimnjačar mora izdati atest. Svatko tko je zainteresiran za priključenje sve detalje oko postupka za priključenje može dobiti u našoj poslovnici u Karlovcu, V.Mačeka 26A ili na telefon 047/601-632, pojasnio je Čeh i dodao kako oni koji se priključuju na mrežu od ove godine imaju i mogućnosti plaćanja troškova priključenja, priključka i unutarnje plinske instalacije na rate, od 12 do 36, ovisno o banci u kojoj imaju otvoren račun.

U Montcogimu vjeruju da će ta novina privući nove potrošače i na postojećoj i budućoj plinskoj distributivnoj mreži, to više jer je prirodni plin ekonomski povoljan, čist i ekološki prihvatljiv energent, koji omogućuje i visoki komoditet stanovanja pa, primjerice, onaj tko se grije na plin, nakon ugradnje posebnog termostata, može grijanjem upravljati i svojim mobitelom.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest