Stali i brojni projekti udruga, koliko se može rade od kuće, a poručuju: “Kad sve ovo prođe, napravit ćemo druženje od Scene do Radićeve!”

– Poziv za izvođače radova je otvoren i aktivan, ako bude valjanih ponuda potpisat ćemo ugovor i čekati trenutak kada se može započeti s radovima. Jasno je da to sigurno neće biti u svibnju, ali nadamo se da će biti moguće u ljetnim mjesecima i to je okej, što se može, samo da sve ovo prođe i da se vratimo normalnim aktivnostima. Otvoren je i poziv za programe u parku, ako bude lijepa jesen sve će se stići provesti. Jasno, puno toga će ovisiti o tome kakve će biti mjere na snazi i do kada će potrajati, bojim se da se neće sve mjere ukinuti odjednom i da će biti dopuštena sva javna okupljanja, ali programi Urbanog parka odvijat će se na otvorenom pa se nadam kako će sve biti u redu. Sve to odnosi se i na cijeli projekt “Hrvatski dom u centru”, ugrubo mogu reći da će se naredna dva mjeseca nastaviti s aktivnostima, ali ako ovo potraje dulje vjerojatno ćemo ga morati privremeno obustaviti, objašnjava Ivana Francisković Olrom, voditeljica projekta.

Što se ostalih aktivnosti na Sceni tiče, Denis Mikšić dodaje da su sve odgođene, sukladno preporukama Stožera.

– Do zabrane okupljanja bilo je spontanih druženja i korišten je prostor budućeg urbanog parka za druženje i neke vanjske aktivnosti kao što je slackline park, no kada su došle preporuke odmah smo reagirali i odgodili svako druženje za bolja vremena. Zbog situacije je odgođeno nekoliko planiranih koncerata i partyja, kao i radionica audio inženjeringa, a neće se održavati ni novopokrenute radionice za žene, dramska radionica, flair bartending…

O programskoj djelatnosti Hrvatskog doma brine i Anđela Žapčić, koju kao Tally Rayne Adams znamo i kao jednu od pokretačica i osnivačica projekta Platforma F12.

– Kako je svima, tako je i nama. Neke se stvari moraju odraditi pa sam i sama dovršila doma projekte, stavila masku i otišla ih predati. Već u svibnju trebao je biti festival eksperimentalnog filma FUSE i neovisno o situaciji otvorit ćemo uskoro poziv za GIF-ove kako bismo malo motivirali ljude da budu kreativni i stvore nešto dok smo svi u karanteni, a izložba će svakako ići kad god ovo završi, čak i ako festival bude otkazan. Teško nam je svima, ali nadam se da ćemo kad ovo prođe više cijeniti sve što imamo i mislim da će nam trebati jedan dobar i velik “druž” od Scene pa do Radićeve da proslavimo izlazak iz karantene, a do tada, ljudi, ostanite doma i pazite se, poručuje Tally.

Na čekanju su i brojni projekti udruge KA-MATRIX. Vrata ureda i Infoshopa Karlovac su zatvorena, što ne znači da se ne radi ništa:

– Aktivnosti koje smo planirali imati kroz travanj morali smo odgoditi, jer se prvenstveno radi o izvedbenim i participativnim aktivnostima koje traže kontakt s publikom. Radionice koje smo planirali provoditi s djecom, izložbu u okviru Nova Kultura_Hibridni Grad, kao i aktivnosti koje su trebale započeti u Infoshopu Karlovac, jednostavno će malo pričekati. No, to ne znači da smo prestali s radom, već smo ga samo preselili u naše kuće. Radimo od kuće sve ono što možemo – sastanke, pripreme, dogovore s autorima i sl. Sadržaj koji možemo stavljamo online, pa smo tako postavili i video uratke dva mlada pjesnika u okviru obilježavanja 50 Poems for Snow. Ukoliko ova situacija brzo završi, ne bi trebali imati dugoročne velike negativne utjecaje. Međutim, ako se produži znatno će utjecati na kulturni sektor kao i na njegovu financijsku održivost. No, situacija je teška za sve i trebamo svi zajedno biti odgovorni i realni, kako bismo se što prije mogli vratiti normalnom životu, kaže Manuela Kasunić. 

Što se tiče programa u Radićevoj, organizatori Dana Radićeve planirali su za 1. srpanj koncert jednog odličnog londonskog benda, ako do tada situacija bude bolja, napravit će sve da se to i ostvari…

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest