Nakon dugogodišnjih zdravstvenih tegoba jedan od
najvećih hrvatskih chefova Andrej Barbieri preminuo
je u 50. godini, piše Jutarnji
list.
Barbieri je rođen je u Zagrebu, a nakon djetinjstva provedenog u
Lovranu, vrlo mlad je otišao u Italiju gdje je otvorio
multimedijalni lokal.
U to je vrijeme bio očaran barovima, gostionicama, velikim
luksuznim hotelima i restoranima koji su za Andreja bili
kazališni pojam – mjesta gdje se nešto odigrava i zbiva. Tada se
zbližava s gastrozofijom slowfooda, a od 1999. posvećen je
isključivo kulinarstvu. Vodio je niz restorana diljem svijeta:
Siciliji, Sardiniji, Kreti, u Španjolskoj, stoji na
stranicama Fakulteta
za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.
Prije desetak godina vratio se u Hrvatsku
Kada prije desetak godina iz svijeta vratio Volosko, Andrej je
razmišljao o laganom uronjavanju u mirovinu. Takvog ga je većina
i upoznala u neodoljivoj i šarmantnoj Skalinadi, a zatim i
Tramerki. Jelima koje kao da kuha za sebe privlačio je prijatelje
i stvarao nove.
Nemir još nije potpuno zatomio, mijenjao je mjesta u kojima je
vodio kuhinje, no sva su bila opuštajuća, odmaknuta od bilo
kakvih glamuroznih pretenzija. No, onda je došao poziv da
opatijskoj Bevandi vrati sjaj i tempo je opet ušao u fazu
ubrzavanja. Uz Bevandu, u Rijeci je na Korzu preporodio i lokal
Conca d’Oro, Zlatna školjka, preuređena je po njegovim zamislima.
Posljednji Barbierijev projekt u Hrvatskoj bio je Barbieri´s koji
je volio opisivati kao svojevrstan nastavak trenda
“bistrologije”, a upravo ga je on podigao do razine nenametljive
elegancije. Nakon toga odlazi u Dohu i otvara Quavannu i tako
postaje chef konzultant prvog hrvatskog restorana u Kataru, piše
Jutarnji list.