Ovo su četiri vrste prehrane koje produljuju život: Smanjite rizik od smrtonosnih bolesti

foto Pixabay

Tehnološki, društveni, civilizacijski i napredak u svakom smislu
trebao je u prosjeku poboljšati živote ljudi, ali događa se
bizarna situacija, u kojoj hrana još uvijek dovodi do teških
bolesti i prerane smrti. Nije riječ o njenom nedostatku, dapače.

Ljudi u razvijenijim dijelovima svijeta najčešće imaju na izbor
jesti što požele, kad požele, a prema onome što medicinski
list The
Lancet
 navodi, taj izbor je iznimno loše.

Upravo zato treba konstantno ponavljati kakva prehrana poboljšava
kvalitetu života. Smjernica je mnogo, a četiri koje donosi The
Lancet vrlo su jednostavne, jeftine i mogu donijeti pokoju godinu
života više, odnosno, manje bitke s bolestima.

Orašasti plodovi i sjemenke

Ljudi ih jedu premalo, a samo 21 gram dnevno dovoljno je za
kvalitetniji život. Nažalost, u prosjeku unosimo svega 12 posto
te preporučene doze. Bitno je to promijeniti jer orašasti plodovi
i sjemenke izvor su proteina, vlakana, zdravih masti i vitamina.

Mlijeko

Preporuka je dnevno unijeti u organizam 435 grama mlijeka, a
unosimo svega 16 posto od toga u prosjeku. Iako bi to trebale već
znati i “ptice na grani”, mlijeko pomaže u učinkovitijoj
apsorpciji vitamina D, kao i u jačanju kosti, ali i smanjenja
rizika od pretilosti.

Cjelovite žitarice

Bilo bi poželjno unijeti 125 grama dnevno, ali unosimo svega 29
grama u prosjeku, što nije dobro jer cjelovite žitarice kao što
su smeđa riža, ječam, zob, kokice… pomažu u smanjenju rizika od
srčanih bolesti, poboljšavaju probavni sustav i pomažu u kontroli
težine.

Sol, slatka pića, obrađeno meso

Pretjerujemo kad se radi o ove tri stavke i povećavaju šanse za
dobivanje dijabetesa tipa 2, uništavaju zube, utječu na povećanje
tjelesne težine, uzrokuju visok tlak, srčani udar, razlog su za
dobivanje brojnih vrsta karcinoma…

Vijesti.rtl.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest