Sve veći komunalni i drugi nameti tjeraju poduzetnike s Korza i okolnih ulica – hoće li i taj dio grada postati “mrtva zona”?

– Takva situacija rezultira da i ovaj dio grada postaje prazan, kaže nam Godač. Poznato mu je par primjera iz Preradovićeve ulice gdje su prostori u najam nuđeni doslovno za par kuna, no niti to nije prošlo.

– Spomenička renta, parking, komunalna naknada, sve dovodi do ubijanja centra. Nema niti jedne stimulativne mjere za ulaganje, ništa, samo destimulativne, zaključuje ovaj ugostitelj.

Mjere neučinkovite

U karlovačkoj gradskoj upravi pak smatraju da itekako stimuliraju i pomažu poduzetnike pa i u vidu oslobođenja dijela komunalne naknade. Naime, u prvoj godini poslovanja plaćaju je po stopi od 25%, u drugoj 50%, u trećoj 75, dok, navode u odgovoru na naš upit, tek u četvrtoj godini obveznik plaća komunalnu naknadu u punom iznosu. Po drugima je pak ova mjera kontraproduktivna, jer smatraju, samo stimulira neplatiše koji ionako ne plaćaju svoje obveze. Kad obveze narastu, obrti ili poduzeće ugase, te otvaraju nove.

Kažu da je i plaćanje spomeničke rente svedeno na zakonski minimum.

– Spomenička renta definirana je Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara pri čemu je 40 posto naplaćene spomeničke rente prihod države, a 60 posto jedinice lokalne samouprave. Odlukom Gradskog vijeća još 2013. godine umanjena je cijena najma gradskih prostora. Primjena ove mjere produžena je do 31. prosinca 2015. godine, kažu nam u Gradu Karlovcu.

Zvijezda kao posebna zona

Ima i jedan novitet. U tijeku je i izrada Posebne stručne podloge za UPU karlovačke zvijezde – ekonomsko vrednovanje.

– Cilj je definirati Zvijezdu kao posebnu zonu vezano za naplatu komunalne naknade, komunalnog doprinosa i gradskih poreza, dodaju još u gradskoj upravi no bez konkretnog objašnjenja kako će se to manifestirati na konkretnoj pomoći poduzetnicima.

Barem zasad, pomaci baš i nisu vidljivi.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest