U županiji će od mina biti očišćeno 12 četvornih kilometara, najviše u jednoj godini – sve poljoprivredne površine bit će sigurne

– Bit će to, koliko se sjećam, najveći projekt razminiranja ikad rađen u županiji. Županija i HCR našli su sredstva za dodatni iskorak u rješavanju minskog problema i to je primjer i drugim županijama. Mislim da je Karlovačka županija vodeća po izdvajanju vlastitih sredstava za razminiranje, kazao je Jakopec, upozorivši da u još deset županija postoji minska opasnost.

U Karlovačkoj županiji je od ’91 od mina stradalo 265 ljudi, od kojih 61 osoba smrtno. Posljednji je slučaj bio lanjske veljače u nekadašnjoj vojarni u Oštarijama, u kojoj je više od 5.000 komada različitih ubojitih sredstava i za čije bi razminiranje trebalo oko 180 milijuna kuna, bez PDV-a. Šest milijuna kuna više no što se godišnje iz proračuna izdvaja za razminiranje.

– To zahtijeva drugačiji pristup nego ostalo razminiranje i predloženo je za projekt koji bi financirala EU. Podsjećam sve da budu svjesni opasnosti od mina i ne ulaze u taj prostor. Uklanjanjem tabli i ulaskom u minski sumnjivo područje ugrožavaju i sebe i druge, a to je i prekršajno djelo, koje će uskoro postati kazneno, upozorio je Jakopec.

U razminiranje Karlovačke županije do sad je uloženo 370 milijuna kuna, od kojih je sama Županija izdvojila 5 milijuna. Minski sumnjivog područja je još 56,8 četvornih kilometara, označenog s 960 tabli. Ostvare li se planovi, do 2018. mina u Karlovačkoj županiji više neće biti.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest