Pet obitelji u Karlovačkoj županiji napokon u 21. stoljeću – struju dobili iz solarnih sustava zahvaljujući prvom takvom projektu u RH

foto: www.krnjak.hr

Pet obitelji u ruralnim dijelovima Karlovačke županije napokon može upaliti svjetlo u svojim kućama, uključiti hladnjak, perilicu rublja ili TV: dobili su struju – i to besplatnu, iz solarnih sustava, zahvaljujući projektu UNDP-a, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Karlovačke županije, prvom takvom u Hrvatskoj.

“Elektrifikacija kućanstava u ruralnim krajevima Karlovačke županije korištenjem obnovljivih izvora energije” pokazala je u praksi da se za kućanstva udaljena od elektroenergetske mreže, u koju bi ulaganje bilo neisplativo, može osigurati električna energija, štoviše, da ju sami mogu proizvoditi. U projekt, zbog čije će uspješnosti još 60-ak domaćinstava u Hrvatskoj ove godine dobiti struju na isti način, uloženo je 302.863 kune: Fond je osigurao 78 posto sredstava, UNDP 9, a ostatak Karlovačka županija.

– Ovo financijski možda nije intenzivan projekt, ali je jako značajan jer su ljudi, koji su udaljeni od elektroenergetske mreže, dobili prvi put priliku modernom tehnologijom ostvariti minimalni civilni standard pa konačno imati struju u svojoj kući i jer smo sve to realizirali koristeći hrvatsku pamet i proizvođačku industriju, kazao je danas u Karlovcu direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Najavio je nastavak projekta i u drugim, neelektrificiranim dijelovima zemlje, u kojima će ljudi tako dobiti osnovne uvjete za život, a onda i ostanak na tom području, ali i primjetio da bi se na ovakav ekološki način dobivanja električne energije trebao odlučiti i HEP.

– Volio bih da HEP progleda i pročuje i shvati da bi upravo oni trebali biti ti koji će nastaviti ovakve aktivnosti; iz svojih bazičnih aktivnosti oni to mogu lakše nego Županija i Fond. Vjerujem da će i inače promijeniti svoj odnos prema obnovljivim izvorima energije jer je to nužno da nastavimo sve ove projekte zajedno, rekao je Müller.

Napomenuo je kako je za energetsku obnovu kuća na području Karlovačke županije Fond lani izdvojio 33 milijuna kuna, što pokazuje da su i sami građani shvatili da je energetska učinkovitost bitna i da se radi o ulaganju u uštede koje se vraća u 5 do 7 godina.

Za pet obitelji u županiji koje su struju dobile ugradnjom solarnih sustava, po riječima voditelja projekta Mislava Kirca, sve je bilo besplatno, a nemaju ni izdataka za potrošnju struje. Sustavi su u vlasništvu Županije.

– Ovakvi priključci su desetak, u nekim slučajevima i 30 puta jeftiniji nego da se gradi priključak na klasičnu mrežu, objasnio je Kirac, dodavši da bi, nakon što projekti budu provedeni i u drugim županijama, za održavanje i praćenje tih sustava, odnosno, izgradnju novih, trebala biti zadužena neka institucija.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest