Ekološki uzgojena hrana na seoskim domaćinstvima i povoljne
cijene sve više Dalmatinaca, Zagrepčana, ali i Istrijana dovode u
Liku ciljano u nabavku.
U Gospić i okolna mjesta dolaze kupovati krumpir, sireve i meso
stoke koja pase na nepreglednim zelenim pašnjacima.
Od svega što proizvode najpoznatiji su po krumpiru. Baš
lički krumpir slovi za najbolji. Ali, Ličani se mogu pohvaliti i
dobrim zeljem koje se u ovo doba godine kupuje za kiseljenje.
”U prostoriji gdje ne pada temperatura ispod 15 stupnjeva
trebalo bi da stoji dok se kiseli i za nekih 20 dana, tri do
četiri tjedna, je spremno za upotreb”,
poručuje Nevenko Matak iz Gospića.
U Liku se dolazi sve više po gastro doživljaj namirnica
Hrana se u Lici proizvodi još uvijek na tradicionalan način na
malim seoskim gospodarstvima, ali u proizvodnju hrane krenulo je
i poduzeće Općine Karlobag koje u sklopu izletišta na proplancima
Baških Oštarija uzgaja životinje za meso i mlijeko
“Proizvodimo žitarice, povrće i meso imamo od svojih životinja.
Uzgajamo svinje, kokoši, ovce, janjce, krave i telad… Dolaze
nam ljudi većinom iz Zadra i Zagreba, no i iz cijele Hrvatske
kupuju većinom škripavac i basu”, kaže Kristina
Lukić, zamjenica direktorice TZ Karlobaga.
Sve što proizvedu može se kupiti u njihovoj
trgovini, ali i probati na licu mjesta.
U Liku se dolazi sve više po gastro doživljaj namirnica kakve se
ne mogu nabaviti u supermarketima.
“Sve namirnice koje upotrebljavamo ovdje u kuhinji su
naše domaće eko, proizvedene u našem vrtu. Imamo stoku za
koju sijemo trave i žitarice na našem zemljištu”,
govori Ankica Jurković, voditeljica
kuhinje, Baške Oštarije.
Ponuda jela je sezonska i prati ritam prirode. Uz gulaš od
medvjeđeg luka sada se ne može pogriješiti ni s okrepljujućim
juhama od koprive i bundeve.