Petina uzoraka mljevenog mesa nabavljena u zagrebačkoj
maloprodajnoj mreži ne udovoljava zakonskim zahtjevima, pokazalo
je istraživanje stručnjaka objavljeno u časopisu Meso.
Biotehnolozi sa Sveučilišta u Rijeci, Hrvatskog veterinarskog
instituta i Ministarstva poljoprivrede analizirali su 42
pretpakirana uzorka mljevenog goveđeg, svinjskog i miješanog mesa
s obzirom na omjere kolagena i mesnih bjelančevina ili udjela
masti u mljevenom mesu, odnosno imaju li ti proizvodi
vjerodostojne nazive vrste mljevenog mesa.
Rezultati pokazuju da ukupno 21 posto uzoraka ne udovoljava
zahtjevima propisanìm zakonodavstvom.
Kod dijela uzoraka zabilježen je povišen omjer kolagena i mesnih
bjelančevina, dok su omjeri masti bili u okviru propisa.
Kupcima je nemoguće otkriti tu vrstu prijevare jer proizvodnja
mljevenog mesa uklanja morfološke strukture mesa, kaže se.
Na etiketi mljevenog mesa moraju biti označeni navodi “postotak
masti manji od…” i “omjer kolagena/mesnih bjelančevina manji od…”
kao i podatak o vrsti životinje od koje meso potječe.
Mljeveno meso slabije kvalitete sadrži veću količinu kolegena
(vezivnog tkiva) te masti, napominje se.