Lemić Brdo do lipnja bez opasnog otpada – nakon upozorenja mještana, prošireno područje sanacije

Opasni otpad na Lemić Brdu bit će saniran do lipnja i to ne samo na prvotno planiranoj lokaciji, nego još 8 mjesta na koje su upozorili tamošnji stanovnici.

Potvrdio je to direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller, objasnivši da je proširivano područje na kojem se obavljaju radovi na sanaciji i zatvaranju deponija opasnog otpada. Područje je to na kojem je 40-ak godina skladišten različit opasni otpad – od bačvi s kiselinama, bojama, otapalima, nadalje. Sanacija je počela lani u srpnju i trebala je biti gotova do studenog.

– S onim bazičnim poljem zahvata smo gotovi, treba ga samo još prekriti. Međutim, na dojavu lokalnog stanovništva, koje nas je uputilo na još neke lokacije onečišćenja koje su godinama bile skrivene u šumi, odmah smo reagirali, napravili kompletnu reviziju. Našli smo još osam mikro lokacija; procjena je da je oko 200 kubičnih metara onečišćenog tla i sa zadovoljstvom mogu reći da ćemo pokriti i te lokacije, nećemo riješiti samo ono što je bilo u inicijalnom projektu, nego sve. Radove smo zaustavili jer dopunjujemo projektnu dokumentaciju, moramo dopuniti i lokacijsku i građevinsku dozvolu s obzirom na proširenje obuhvata. Završili smo javnu nabavu, u pregovaračkom postupku smo definirali da će po istim cijenama izvođači odraditi i ovaj posao i mislim da ćemo vrlo brzo biti spremni, dobili smo i inicijalnu suglasnost od DUUDI-ja i očekujemo da ćemo na proljeće krenuti ponovo. Za tih 200 kubika neće trebati jako dugo i očekujem da ćemo negdje u lipnju biti gotovi apsolutno sa svim, rekao je Müller, podsjetivši da je velik dio sredstava za sanaciju, oko 70 posto osiguran iz europskih fondova.

Nakon što završi sanacija, to će područje biti pod monitoringom još 20 godina.

– Sve je u kontroliranim uvjetima i ne očekujemo apsolutno nikakve negativne posljedice za okoliš. To je područje na vrlo debelom sloju jako slabo propusne gline, pa s te osnove ne postoji, kada se sve pod kontroliranim uvjetima prekrije, nikakav razlog za zabrinutost, napomenuo je Müller, podsjetivši da je ono što je bilo onečišćeno i zagađeno, zbrinuto, odvezeno i spaljeno.

Otklonio je mogućnost da bi, nakon što bude sanirano ovo, na Lemić Brdu moglo niknuti neko novo odlagalište.

– Nema nikakvog razloga za zabrinutost što se tiče sanacije Lemić Brda kao crne točke koja je bila zagađena raznoraznim kemikalijama, mazuztom itd.; to će biti sanirano o trošku države i točka. Nikakvih planova nema da bi se Lemić Brdo prenamijenilo u bilo što drugo, zaključio je Müller.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest