U Karlovcu počelo suđenje pilotima zbog sudara MIG-ova nad Plaškim – zatvoreno za javnost zbog “vojne tajne”

, podsjećajući da jetom prilikom zrakoplova ispaljena raketa od čijih je krhotina teško ranjena Marija Klipa (74) dok je  u Pothumu Plaščanskom brala krumpir.

Nastradala pilotima ništa nije zamjerila, što se dalo naslutiti iz ugodnog razgovora u hodniku suda prije početka rasprave. Nakon što ih je sutkinja Elma Kaleb Mamić pozvala u svoju sudnicu, rekla je da je zaprimila zahtjev od MORH-a da suđenje zatvori za javnost, s obzirom da će tijekom postupka biti iznesene brojne informacije klasificirane državnom tajnom. Tako je, piše Jutarnji, i njihov novinar udaljen iz sudnice te je rasprava nastavljena iza zatvorenih vrata.

Jutarnji doznaje da je započeo dokazni postupak u kojemu je saslušana svjedokinja Marija Klipa. Govorila je o okolnostima  ranjavanja, dok će suđenje biti nastavljeno u svibnju ispitivanjem novih svjedoka i vještaka.

Podsjetimo, optužnicom se pilote tereti da se 23. rujna 2010. od 12.30 do 12.48 sati na području vojnog poligona “Eugen Kvaternik” Slunj tijekom provođenja vojne vježbe nisu držali Pravila o letenju oružanih snaga.

Piloti su “postupajući suprotno navedenim odredbama pristali dovesti u opasnost život ljudi i imovinu većeg opsega, jer je prvookrivljenik (Trošelj) letio na način koji nije ranije dogovoren i nije javljao svoje manevre svojim pratiteljima, pa kako je istovremeno manevar bez izvješćivanja izvodio i drugookrivljenik (Kudlik), došlo je do sudara aviona i do lansiranja raketa drugookrivljenikova aviona koje su teško ozlijedili Mariju Klipu.

Jedan avion približio se previše drugom, ušao u njegovu struju zraka i kabinom udario o podvozje aviona.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest