OB Karlovac dobila spor protiv dr. Grbačića – on je tužio za šikaniranje i mobing i tražio 250 tisuća kuna, no ovog puta sud odlučio drugačije

Dr. Zlatko Grbačić na Općinskom sudu u Karlovcu izgubio je spor sa svojim bivšim poslodavcem, Općom bolnicom Karlovac koju je bio tužio jer je zbog narušenih međuljudskih odnosa tamo morao dati otkaz i posao potražiti u bolnici u Ogulinu 2009. godine, potražujući 250 tisuća kuna odštete, piše Jutarnji list. Radi se o nepravomoćnoj presudi.

Javnosti je poznat postupak u kojemu je dr. Grbačić dobio sud protiv bolnice zbog nezakonite smjene s mjesta šefa kirugije, a u novom je postupku želio dokazati kako su se tijekom tog prvog suđenja međuljudski odnosi u ustanovi toliko pogoršali da je bio prinuđen dati otkaz i potražiti novi posao – u bolnici u Ogulinu. U tužbi se požalio da je na radnom mjestu proživljavao stres koji se očitovao u anksioznosti, napetosti, tjeskobi i nesanici, što mu je, kako je tvrdio, narušilo zdravlje i radnu sposobnost.

– Na radnom mjestu sam proživio šikanu i mobing, pa upravo zbog takvog šikanoznog ponašanja sam morao voditi spor protiv bolnice. Bilo mi je onemogućeno profesionalno i savjesno obavljanje liječničke obaveze. Zbog pritiska radne okoline i povrede osobnih prava, morao sam dati otkaz, prenosi Jutarnji detalje iz liječnikove tužbe.

Tadašnji ravnatelj dr. Nedjeljko Strikić priznao je pogrešku prilikom smjene dr. Grbačića, ali je negirao bilo kakav oblik mobinga, a slično su posvjedočile i ostale kolege liječnici. Sud je zaključio da je ravnatelj bio ovlašten razriješiti dr. Grbačića s radnog mjesta šefa kirurgije i postaviti ga na radno mjesto liječnika specijalista kirurga, zaključujući kako se takav posao ne može nazvati diskriminacijskim.

– Stroga narav kirurške službe u kojoj liječnici odlučuju o zdravlju i životu pacijenata opravdava ovlaštenje ravnatelja za unapređenje ove službe, pa tako i do ovlasti da razrješenjem i postavljanjem novog šefa kirurške službe ako ravnatelj ocijeni da bi se tim potezom usavršilo stručno organiziranje i rad službe, obrazložio je sudac Općinskog suda u Karlovcu Predrag Gajšak koji je odlučio da dr. Grbačić mora platiti i 30 tisuća kuna sudskih troškova.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest