Zbog siromaštva tri susjeda iz Siče odlučila postati lopovi: Uzeli smo pajsere i provalili u sedam kuća

foto ilustracija

Policijska izvješća koja redovito pristižu medijima prepuna su zabilježenih kaznenih djela, uglavnom se radi o, kako bi to oni rekli, imovinskim deliktima. Tek tada zapravo započinje policijski posao, istraživanje, pa otkrivanje počinitelja.

Na temelju tako prikupljenih dokaza Općinsko državno odvjetništvo podiže optužnicu, znak je to da će okrivljenici doći pred lice pravde.

Postali serijski provalnici

To će se dogoditi i u slučaju koji ćemo sada opisati. Akteri su tri mlada stanovnika Siče u općini Barilović, M. N. (22), P. N. (24) i M.N. (25), serijski lopovi iz barilovićkog kraja, čiji je plijen preprodavao njihov kompanjon iz Duge Rese T. P. (26), a protiv kojih je upravo podignuta optužnica.

Evo pregled njihovih prošlogodišnjih nedjela kroz sedam kratkih bilješki iz bilježnice karlovačkog tužitelja:

1. Između 22. i 25. veljače u Vijencu Barilovićkom pajserom su otvorili ulazna vrata kuće I. K., ušli unutra te ukrali samo sedam ključeva za brave i lokote. Vrijednost tih predmeta je vrlo mala, ali šteta koju su počinili bila je 2.000 kuna.

2. Između 23. i 28. veljače u Bariloviću su provalili u vikendicu M. Z. te ukrali motornu kosilicu, ubodnu pilu, bušilicu te motornu pilu ukupne vrijednoti 4.000 kuna.

Haračili po vikendicama

3. Između 14. i 28. veljače u Bariloviću su provalili u vikendicu D. M., ali nisu našli ništa vrijedno, pa su otišli.

4. Između 22. i 28. veljače provalili su u drvenu kuću vlasnika Z. M., odakle su uzeli trimer vrijedan oko 1.000 kuna.

5. Između 22. i 28. veljače u Bariloviću su provalili u vikendicu G. P. te su ukrali LCD televizor, električnu grijalicu i dalekozor, ukupne vrijednosti oko 4.000 kuna.

6. Između 25. i 28. veljače provalili su u Bariloviću u vikendicu S. M. E., gdje nisu pronašli ništa zanimljivo, pa su jednostavno otišli.

7. U periodu između 9. siječnja i 11. ožujka u Bariloviću su provalili u kuću vlasnika D. M. te ukrali trimer i produžni kabel, ukupne vrijednosti oko 3.000 kuna.

Sve vrijednosti drugookrivljenik je prodao Dugorešaninu T.P., koji je znao da se radi o ukradenim predmetima, te ih je dalje preprodao. Trojac je svoja nedjela priznao, rekli su da su bili u neimaštini, pa nisu imali izbora nego krasti.

Dugorešanin preprodavao “vruću” robu

Od T. P.-a su “zaradili” tek 900 kuna, a pričinili su materijalnu štetu od ukupno 13.100 kuna, što će, ako budu proglašeni krivima, morati namiriti vlasnicima. U tom slučaju će također provesti po šest mjeseci u zatvorima, jer takve kazne traži za njih Općinsko državno odvjetništvo.

Četvrtookrivljeni prekupac kaže da nikada od njih nije ništa kupovao, tvrdeći da ga iz nekog razloga lažno terete, no njegovu obranu u Državnom odvjetništvu smatraju neuvjerljivom, pa se i njemu smiješi boravak iza rešetaka.

I kada se sve zbroji i oduzme, 900 kuna “zarade”, 300 po glavi u sedam provala, odnosno, nešto manje od 43 kune po provali – i nije da su si baš nešto pomogli u “bijegu iz siromaštva”.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest