Titov trg, bude li mu se mijenjalo ime, treba nazvati Trgom nepoznatog internet junaka

Ilustracija: Ward Sutton/fastcompany.com

Teško je odlučiti može li se odluka gradskih vlasti da na svojoj internet stranici ponude anketu s pitanjem o imenu Titovog trga prije nazvati neobičnom, pa čak i bizarnom, ili pak kukavičkim izbjegavanjem odgovornosti. Uz poprilično sugestivan uvod/pitanje, pritom i prilično neistinit, jer u javnosti su “inicijative” stizale samo od potpuno irelevantnih političkih faktora, stranaka kojima je dostizanje izbornog praga jednako usponu na Mt. Everest, Grad je tako valjda pokušao maknuti sa sebe odgovornost za odluku o promjeni imena.

Pritom su i ponuđene opcije sugestivne, jer staviti 2015. godine građanima izbor između Tita i Trga hrvatskih branitelja poprilično jasno odaje namjere “anketara”, pogotovo uzevši u obzir prešućenu “sitnicu” da Karlovac Trg hrvatskih branitelja već ima!

Bljesak mudrosti

Takva odluka s jedne je strane natruha pametnog opreza u gradskoj upravi, ako ćemo biti blagonakloni lijepo je vidjeti da su dovoljno svjesni Titove veličine u hrvatskoj i svjetskoj povijesti da nemaju hrabrosti sami odlučiti o promjeni. Uostalom, početkom devedesetih kada su nacionalni zanos i euforija bili na vrhuncu, tadašnja je karlovačka vlast u neočekivanom bljesku mudrosti, u valu nekontroliranih promjena ulica i trgova, s Titom pogodila – u sridu. Pravilna je bila i odluka da središnji gradski trg ne nosi ime čovjeka koji se povezuje s režimom koji je u svojim prvim godinama činio i zločine, ali još pravilniji zaključak da, iz svjetske perspektive vjerojatno najveći i najcijenjeniji Hrvat u povijesti, ujedno Hrvat koji je domovini vratio izdajnički prodanu obalu i Međimurje, zaslužuje trg u gradu.

Odluka građana!?

No, s druge strane i ako nećemo biti blagonakloni, riječ je o običnom kukavičluku i skrivanju iza potpuno lažne ideje o “odluci građana”. Očekivanja su vjerojatno bila jasna, no rezultati ih nisu pratili – dok KAportal nije objavio tekst o anketi i dok su u njoj glasovali samo oni koji su na anketu, eto, naletjeli – uvjerljivo je vodila opcija da se ime ne mijenja.

Kako to već biva s internet anketama, tada je krenuo festival klikanja. Jake snage internet boraca s lijeve i desne strane političkog spektra nadmeću se, eto, već gotovo 24 sata, u čemu im je pomogla i sama gradska uprava olakšavanjem višestrukog glasovanja. Istina, u svim anketama ta se opcija može zaobići uz malo truda, no kada se glasovanje odvija prema IP adresi onda je potrebno barem malo više truda i/ili znanja za što mnogi nemaju volje, dok je u ovoj anketi potrebno tek izbrisati “cookie” i štancati glasove.

Udaranje s lijeva i desna

Gledati tijek glasova bilo je tragikomično. Još neko vrijeme uvjerljivo je vodila opcija da trg zadrži Titovo ime, a onda su naš link “šerali” iz Mladeži HDZ-a, i, tko bi rekao, u sat vremena odjednom eto branitelja (čiji trg, podsjećamo još jednom, u Karlovcu postoji) u uvjerljivom vodstvu. No, ljevica se nije predavala, ubrzo je rezultat ponovno izjednačen, a internet junaci nisu mirovali ni preko noći. Oko 1 ujutro u anketi je bilo 2.100 glasova, u 7 ujutro već gotovo 3.600, samo pola sata kasnije gotovo 3.800! Dakako, presmiješno bi bilo pomisliti da je tijekom noći 1.500 građana glasovalo u anketi. Vidite li danas nekog s velikim podočnjacima, sva je prilika da je noć proveo na ovom važnom zadatku i možete mu za zasluge za narod uručiti orden s likom Alije Sirotanovića ili Tomislava Karamarka, ovisno o tome kojoj je opciji skloniji.

Kako je još prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman bio veliki borac za pomirbu Hrvata svih boja i strana(ka), a kako bi bilo doslovno bezobrazno da gradska vlast nakon ove sprdnje pokuša poručiti javnosti da “slušaju glas građana”, možda bi bilo dobro da se u Banjavčićevoj ohrabre i kažu svoje mišljenje, jer za to su, na kraju, i plaćeni. Odluče li se za promjenu imena – jedina prihvatljiva opcija je da trg na tržnici dobije ime: Trg nepoznatog internet junaka.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest