Obrat na suđenju za dvostruko ubojstvo – vještaci zaključili da Šapić nije patološki ljubomoran, pada optužnica za teško ubojstvo?

.

Vještaci su, naime, utvrdili da Šapić ima paranoidne i narcističke osobine, ali da ta njegova obilježja nemaju težinu i kliničku ekspresivnost. Nisu pronašli psihopatologijske elemente koji bi upućivali na ljubomoru kako značajnu osobinu njegova karaktera, a u vrijeme ubojstava bio je u strahu i panici, ali i je imao i agresivno destruktivem porive usmjerene na životno ugrožavajući napad.

To znači da Šapić nije patološki ljubomorna osoba, a ni sami sukob nije posljedica takvih njegovih poriva, pa je, navodi Jutarnji, otklonjena sumnja da je Šapić kazneno djelo počinio iz posebno niskih strasti – ljubomore. Stoga bi se mogla promijeniti kvalifikacija djela.

Šapić tako neće moći biti osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, s obzirom da je maksimalna kazna koju mu sud može izreći za “obično” ubojstvo 15 godina.

– Psihijatrijski stručnjaci su u ekspertizi naveli da je u trenutku ubojstva Šapić bio obuzet dvama osjećajima – prepasti i razdraženosti, kao i da su njegove intelektualne, a posebno voljne sposobnosti bile bitno smanjene. Sud i obranu zanimalo je u kojoj mjeri i u kojem trenutku je bio prestrašen, odnosno razdražen, s obzirom da tijekom postupka nije jednoznačno opisan slijed događaja (postoji verzija da je Šapić bio napadnut, ali i da je sam izašao van obračunati se s Horvatićem).

Vještaci na to pitanje nisu mogli odgovoriti konkretnije od toga da su se ta dva stanja tijekom borbe izmjenjivala, pa će morati napraviti dodatna mišljenja na sve verzije događaja. Kakva god bilo njihovo dodatno mišljenje, u bitnome se neće promijeniti stav da se radilo o kombinaciji dva stanja – prenosi Jutarnji, dodajući da će se karlovački sud morati prikloniti jednoj verziji.

Prva je da je Šapić sam zaustavio vozilo, izašao van i u stanju razdražljivosti, u sukobu ubio Horvatića, a druga da je zaustavljen, izvučen i napadnut, nož potegnuo prvenstveno iz straha. U prvom slučaju osudit će ga zbog dvostrukog ubojstva. U drugom slučaju, Šapić bi mogao odgovarati zbog kaznenog djela usmrćenja, odnosno – nužne obrane. Ona se može blaže kazniti, ili, po novom kaznenom zakonu, ukoliko je počinjena u stanju neubrojivosti, čak ne podliježe kazni.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest