UBOJSTVO I POKUŠAJ UBOJSTVA

Suđenje za krvavi pohod na Lemić Brdu u kojem je jedna osoba ubijena! Ivica Pavlačić – Para odbacio optužbe za ubojstvo i pokušaj ubojstva

Nakon toga je postao krajnje agresivan. Počeo me primati za bradu i išao me lupiti u glavu. Potom su došli moji roditelji koji su do tada bili u potkrovlju. Počeli smo mu vikati: 'Hajde, Para, odi doma'.

Na Županijskom sudu u Karlovcu održana je zbog protoka vremena ponovljena glavna rasprava u suđenju 70-godišnjem Ivici Pavlačiću – Pari optuženom za ubojstvo Stjepana Lemića i pokušaj ubojstva Stjepana Pavlačića 16. rujna 2022. godine u Lemić Brdu kod Karlovca, a okrivljeni se izjasnio da nije kriv.

Pred sucem Ivanom Klapšićem optuženi je ustvrdio da je “optužnica napisana van države Hrvatske”, ali tu tvrdnju nije obrazložio.

Odbacio je i dva imovinsko-pravna zahtjeva. Jedan je podnio S. Pavlačić zbog štete na vozilu i ranjavanja i on potražuje ukupno oko 15.000 eura, a drugi je podnijela supruga ubijenog i ona potražuje oko 44.000 eura.

Pročitani su raniji iskazi svjedoka. Iako se očekivalo, nisu pristupili svjedoci Marina Hrsan i Dalibor Smiljčić, koji se ispričao.

Ivanka Volarić je svjedočila i uvodno napomenula da su njezin otac i otac okrivljenog bratići. Nastavila je da je njezin suprug stigao doma tog dana nešto iza 18 sati, a da se prvi pucanj čuo nakon večere.

– Suprug je izišao u dvorište i tada je optuženi pucao, no pogodio je krov pečenjare. Taj sam pucanj čula. Suprug je otrčao zatim u kuću i pozvao policiju. Sin je tada u dnevnom boravku gledao televiziju i primijetio je kroz prozor optuženog kako dolazi pješke u naše dvorište. Ulaskom u dvorište prvi metak je ispucao u automobil mog supruga koji je bio parkiran u sjenici, što sam vidjela. Nakon toga je krenuo prema kući i vikao da iziđemo van i da će nas pobiti. Stao je ispred stepenica i puškom pucao u ulazna vrata kuće. Tada je krenuo prema vratima, a mi smo preko balkona skočili i pobjegli susjedu. Cijelo vrijeme su se čuli pucnjevi, a jedan metak je i tamo doletio. Kod susjeda smo bili dok nam policija nije rekla da se možemo vratiti kući. Po povratku smo uvidjeli da nam je propucao oba automobila i kuću, navela je I. Volarić.

Rekla je i da je ranije njezin suprug prijavio policiji da mu je zbog neke međe I. Pavlačić prijetio, ali bez učinka. Dodala je i da je I. Pavlačić bio odjeven u maskirnu vojnu odoru.

Dragan Pintar je svjedočio da je I. Pavlačić tog dana u poslijepodnevnim satima došao do njihove obiteljske kuće.

– U ruci je držao tabularnu izjavu koju sam mu dao s obzirom da smo nekoliko dana prije toga kupili neku zemlju od njega, a zamolio sam ga bio da to ovjeri kod javnog bilježnika. Pitao me je li mi otac žensko s obzirom da u izjavi piše da je od Marinka primio novac. ‘Nije tvoj tata Marinka’, rekao mi je.

Nakon toga je postao krajnje agresivan. Počeo me primati za bradu i išao me lupiti u glavu. Potom su došli moji roditelji koji su do tada bili u potkrovlju. Počeli smo mu vikati: ‘Hajde, Para, odi doma’.

Krenuo je prema automobilu vičući da tamo ima pušku i da će nas sve pobiti. Sjeo je u automobil i otišao do susjeda Lemića, čija je kuća udaljena oko dvije stotine metara. Vidjeli smo da ulazi u njegovo dvorište, a samo se dvorište ne vidi od dvorišne zgrade. Tada smo čuli pucnjeve, a, ako se ne varam, bila su tri pucnja. Potom smo čuli da se automobil vraća prema našoj kući. Zaključali smo se, otišli na prvi kat, a tada je on došao i ispucao dva metka u automobile i tri u kuću – gađao je dnevni boravak i spavaću sobu. Pokušao je zatim otvoriti ulazna vrata s dva udarca tijelom, a onda je otišao dalje. I dalje sam čuo pucnjeve u selu, naveo je Pintar.

Također je dodao da je optuženi tada bio u maskirnoj odori, a da je ujedno vikao da je tigar.

– Po njegovom ponašanju bih zaključio da je bio pijan, no ne mogu tvrditi da jest jer je bio agresivan bez obzira bio pijan ili trijezan, rekao je Pintar.

Dodao je da je njegova obitelj s I. Pavlačićem bila možda jedina u selu u korektnim odnosima.

Saslušani su vještaci iz Centra za forenzična istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”, balističar Robert Tomić i toksikologinja Ljubica Tomašek,

Tomić je analizirao tri puške, od toga dvije sačmarice, a od te dvije sačmarice jedna ima dvije užlijebljene cijevi, a druga kombinirane – jednu užlijebljenu, a drugu glatku i sve tri puške su ispravne.

– Ne može se izravno povezati deformirane kuglice izvađene iz tijela ubijenog s oružjem koje je bilo na vještačenju, rekao je Tomić.

Nastavio je da su čestice pronađene i na oštećenom i na okrivljenom.

– Optuženik ima velik broj čestica i sigurno je bio u dodiru s oružjem, a ja ne mogu utvrditi je li on pucao – u to ne ulazim, dodao je.

Zaključio je da je Lemić ubijen najvjerojatnije s dva ili tri metra udaljenosti, a ne može isključiti mogućnost otimanja za oružjem.

Lj. Tomašek je utvrdila da je I. Pavlačić konzumirao Midazolam, djelatni sastojak lijekova Dormicum, te lokalni anestetik i antiaritmik Lidokain, djelatni sastojak lijekova i oralnih antiseptika u slobodnoj prodaji.

– Midazolam je hipnotik, sredstvo koje inducira san. Najviše se koristi radi sedacije u premedikaciji kirurških i dijagnostičkih zahvata. Djelovanje nastupa brzo i kratko se zadržava u organizmu. San nastupi za manje od 20 minuta nakon uzimanja, a uobičajeno traje koliko bi normalno trajao u određenoj dobi bolesnika. Nakon buđenja se bolesnik osjeća svježe i odmoreno. Također djeluje antikonvulzivno, kao anksiolitik i miorelaksirajuće. Lidokain ima lokalno anestetičko i antiaritmičko djelovanje. Brzog je nastupnog djelovanja, a učinak traje 30 do 60 minuta. Često se kao lokalni anestetik koristi u stomatologiji i dermalnoj medicini, ali se isto tako nalazi i kao dio raznih antiseptika u slobodnoj prodaji, objasnila je Lj. Tomašek.

Napomenula je da je “između događaja i vađenja prošlo 4,48 sati”.

– U krvi nije pronađeno ništa, nego samo u mokraći. Tvari pronađene u mokraći samo dokazuju da ih je osoba uzimala, a ne mogu se dovesti u vezu s količinom, količinom ili utjecajem. Koncentracija u mokraći nije relevantna jer ono što se nalazi u urinu ne utječe na metabolizam, rekla je Lj. Tomašek.

I. Pavlačiću je produljen istražni zatvor zbog opasnosti od počinjenja kaznenih djela.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest