Nakon izložbe fotografija o godišnjici 1. svjetskog rata, Dinko Neskusil autor je i izložbe “Drugi svjetski rat na drugi način”

Povodom 70. obljetnice od kraja Drugog svjetskog rata poznati karlovački fotograf i novinar Dinko Neskusil, grafički urednik Karlovačkog tjednika, te pokretač i vlasnik prestižnog karlovačkog portala Kafotka, nakon što je prije točno godinu dana bio autor izložbe fotografija povodom 100-te godišnjice Prvog svjetskog rata, sada je u organizaciji Kafotke – udruge fotografa i Internet stranice www.kafotka.net pripremio izložbu povijesnih fotografija pod nazivom “Drugi svjetski rat na drugi način”.

Zašto na drugi način upitali smo autora? – Zato što na fotografijama nema vojske i rata u klasičnom smislu, nema topova, kratera, strahota… Povod za ovu izložbu nije samo 70. obljetnica od kraja 1. svjetskog rata već i usporedba s Domovinskim ratom koji sam i sam proživio a u kojem se isto tako živjelo, radilo, išlo u školu, održavali su se koncerti, kupali smo se na Korani itd. Izložene su fotografije koje pričaju dosad nikad ispričane priče iz obiteljskih albuma Karlovčana – naglasio je Dinko Neskusil kojemu je u slaganju izložbe pomogao kolega Denis Stošić.

Izloženo je 100-tinjak fotografija prikupljenih od brojnih karlovačkih obitelj od kojih su neke već objavljene na stranici Kafotke a pojedine fotografije su posjetitelji imali prigodu po prvi puta vidjeti na ovoj izložbi. Fotografije prikazuju život i ljude u tijeku Drugog svjetskog rata u Karlovcu s različitom tematikom od sporta, škole, kulture, zabave, kupanja na poznatom gradskom kupalištu “Foginovo”, do nekad kod Karlovčana popularnog sklizanja na ledu, te razni portreti djece i tome slično.

Govorio je autor predgovora kataloga brigadir Milan Maleš i autor izložbe, a otvorio je doajen među karlovačkim fotografima Zvonimir Gerber koji je duhovito primjetio: – Izložba je odlična a osobno sam zadovoljan i ugodno iznenađen jer sam na jednoj fotografiji pronašao sebe nakon 70 godina gdje s Brankom Mrkonjić sjedim u kolicima.

Glazbenu točku izvele su djelatnice Muzičke škole u Karlovcu, prof. solo pjevanja Radmila Bocek i profesorica gitare Tena Bunčić.

Izložbu koja je inače uvrštena u program kulture Grada Karlovca te za koju je tiskan katalog na 12 stranica, razgledati se može u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić”, od 18. do 31. svibnja 2015. godine.

KAportal

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest