U OŠ Plaški učenici se više neće smrzavati – škola će biti obnovljena s toplinskom fasadom, novim krovom i grijanjem

Učenici OŠ Plaški, njih 160, više se neće zimi smrzavati i uz grijanje na 11-12 stupnjeva jer će zgrada dobiti fasadu s toplinskom ovojnicom, novo krovište, radijatore, instalacije… Cjelovita energetska obnova i škole i sportske dvorane bit će dovršena do lipnja iduće godine, a fasada i krov, bude li sve po planu, do početka nove školske godine.

Rečeno je to za današnjeg potpisivanja ugovora vrijednog 5,8 milijuna kuna, od kojih 3,1 milijun daje Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a ostatak Karlovačka županija.

– Ovo je uistinu veliki projekt, on je opterećujući zbog komponente Županije, nije lako iznaći taj novac, ali smo odlučili ići tim putem, uvjereni smo da je dobar. Jer, u našem svijetu nadstandarda, možemo govoriti o tome da osiguramo studentima karte za vlak, ali ne dok djeca u školi sjede na 11 stupnjeva. Jedno je što realno možemo, a drugo naše težnje i želje, rekao je župan Damir Jelić.

Naomenuo je da su prozori i energent u školi već ranije zamijenjeni, te da se očekuju znatne uštede jer škola je posljednje dvije zime samo na lož ulje godišnje trošila oko 100.000 kuna. Ni to nije pomagalo da se nastava odvija na temperaturi od bar 18 stupnjeva, koliko bi po propisima trebala biti.

– S postojećom kotlovnicom i radijatorima, kada je vani ispod nule, tu temperaturu nismo mogli dosegnuti. Trudili smo se, žrtvovali, a sada smo zadovoljni što projekt ide, izjavio je ravnatelj škole Vlatko Kulić.

Nakon što budu energetski obnovljene zgrade škola u Plaškom i Rakovici, od 18 osnovnih škola kojima upravlja Županija, za obnovu ostaje još ona u Tounju. Dvanaest ih je u potpunosti obnovljeno, ostale parcijalno.

– Promišljamo o Tounju i na tome se radi. Kada dođe na red, u stvari ćemo riješiti zaostatke, biti na nuli i uhvatiti ritam kontinuiteta. Da nema ovakvih projekata koji donose uštede, decentralizirana sredstva za školstvo nam ne bi bila dovoljna, kazao je Jelić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest