Promovirana knjiga o Feral Tribuneu: Priča o Feralu je priča o slobodnom novinarstvu u neslobodnim vremenima

Kratka ali zanimljiva diskusija povedena je o tome i što je Feral predstavljao Karlovčanima koji su ove, prema vlastima kritičke novine kupovali i čitali unatoč tome što im se grad nalazio na prvoj crti obrane.

O Feralu, s fanovske strane, pričao je novinar Novog lista, Karlovčanin Damir Kundić, dok je iskustvo rada u Feralu s karlovačkom publikom podijelio novinar Ferala Goran Borković. Za njega je kao dečka iz Sinja, priča Borković, dolazak u Feral bio kao da je došao u New York. Feral je napustio 2005. i tad mu se, dodaje, učinilo da je u novinarskoj karijeri napravio sve što je trebao.

– Nisam bio u krivu. Namjeravao sam se prestati baviti novinarstvom, ali je ispalo bitno drukčije i danas uživam radeći na našem neprofitnom portalu Forum.tm. Feral je možda prema vani izgledao kao zajebancija, no to je bio težak i krvav posao, ne od jučer do sutra nego provjeravanje činjenica iz dana u dan, mukotrpan rad i neprestano suočavanje sa sudskim tužbama.

Sentiment s lažnim domoljubljem

– Mene je Feral Tribune učio slobodi i hrabrosti u novinarstvu. Ako ste pisali a niste se uklapali u viziju aktualnog trenutka mogli ste se naći pod popriličnim udarom, prezreni od javnosti, posebno u ono vrijeme kad se Hrvatska borila za nezavisnost. Rat nije dobar nizašto, posebno ne za novinarstvo, dobar je samo za bogaćenje na brzu ruku, a svi se u ratu ne možemo tako obogatiti, to moraju biti posebni primjerci onih “najboljih među nama”. U vašem lijepom gradu ima i puno toga što treba ispravljati, i novinari su tu da na to upozore i plaćaju cijenu. Za to se plaća ozbiljna cijena, nije rijetkost da ti ljudi budu prezreni i da čak budu dovedeni u opasnost. To je bio list koji odbacuje sentiment s lažnim domoljubljem, a to je ono samo deklarativno, dok je u svom postupku zapravo štetno i rušilačko. Takvo domoljublje su nam često pokušavali nametati kao uzor, no Feral je to raskrinkavao iz broja u broj, zaključio je Tomičić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest