Kamanje slavi svoj Dan općine – priznanja zaslužnima, općinsko vodstvo najavilo gradnju vrtića

– Dokazano je da opstojnost naše općine ima smisla. Proračun je 2004. godine, kada je osnovana, iznosio 400.000 kuna, a sada iznosi šest i pol milijuna. Zaslugu za to imaju mini porezna reforma, ali ponajviše naši građani, posebno obrtnici i poduzetnici, koji tu plaćaju porez, kaže načelnik Kamanja Damir Mateljan koji danas zajedno sa svojim sumještanima obilježava Dan Općine.

– Neću govoriti o urađenom, jer je to nepotrebno s obzirom da je to očigledno. Pred nama je, do 2020. godine, ostvarenje niza projekata. Gotova je, primjerice, građevinska dozvola za izgradnju vrtića, što bismo finacirali uglavnom iz fondova Europske unije. To podrazumijeva i opremanje vatrogasnog doma koji bi postao i dom kulture, dodaje Mateljan.

Naveo je kako Općina nastoji zadržati osmogodišnju školu ulaganjem u đake, prvenstveno sufinanciranjem učeničkog prijevoza, a uskoro će se prijevozom učenika u Karlovac, odnosno natrag baviti i općinska tvrtka.

Javna priznanja dodijeljena su Ivanu Deliću zbog zasluga u razvoju amaterskog sporta, poglavito kao trener Nogometnog kluba “Vrlovka” kada je taj klub osvojio županijsko prvenstvo. Nagrađena je zbog zasluga u čuvanju lokalne baštine nekadašnja predsjednika Kulturno-umjetničkog društva Kamanje Mira Ribarić, a priznanje je dobila i tvrtka Lima koja iz malog Kamanja izvozi strojeve za izradu žljebova brojne zemlje, ne samo europske. Nagradu je preuzeo osnivač tvrtke i njezin direktor Vladimir Furjanić. Lani su izvezli 87 posto proizvoda.

Uz Dan općine, danas u Kamanju počinje i Festival DOK. Mnoštvo sadržaja za sve uzraste sigurno je razlog da posjetite ovo idilično mjesto.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest