ENERGETSKA INFRASTRUKTURA

U Bosiljevu otvoreni radovi na izgradnji plinovoda Zlobin – Bosiljevo, Plenković: Pravodobna investicija i za najveće energetske krize

Radove povjerene zajednici ponuditelja na čelu sa zagrebačkom tvrtkom Monter – Strojarske montaže je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković

– Ne dvojim u to da će se pojaviti pojedinci koji će reći da je ovo otvaranje radova predizborno, no istina je sasvim drugačija – ovo je provedba dosljedne transformacije energetskog sektora Hrvatske. Usprkos krizama, Vlada Republike Hrvatske potencijale pretvara u projekte, projekte u investicije, a prilike koje se ukazuju koristimo u korist Hrvatske i građana. Ovo je jedna od prilika koju koristimo i čime Hrvatsku pozicioniramo kao jedno od energetskih čvorišta ovog dijela Europe, kao dobavni pravac za nama susjedne države, poručio je u četvrtak u Bosiljevu za otvaranja radova na izgradnji 58 kilometara dugačkog plinovoda Zlobin – Bosiljevo, što je ulaganje od 155 milijuna eura, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Radove povjerene zajednici ponuditelja na čelu sa zagrebačkom tvrtkom Monter – Strojarske montaže je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rekavši da se koriste sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u okviru kojega je zatraženo i dobiveno 700 milijuna eura radi ulaganja u energetsku infrastrukturu i da ovaj projekt “diže kapacitet s 2,9 milijarde na 3,4 milijarde kubičnih metara plina”.

Dovršetak radova je predviđen u 2025. godini, a time bi se stvorili “osnovni preduvjeti za povećanje sigurnosti opskrbe plinom potrošača u Republici Hrvatskoj te za daljnji razvoj plinovodnog sustava i povećanje transporta plina prema Mađarskoj i Republici Sloveniji”, kako je objašnjeno u tvrtki Plinacro kao ulagaču. Dodalo se da će povećanje kapaciteta LNG terminala na Krku i izgradnja ovog plinovoda “dodatno diversificirati puteve i izvore opskrbe prirodnim plinom na tržištu Republike Hrvatske i stvoriti osnovne preduvjete za dodatnu opskrbu Europske unije”.

Predsjednik Uprave tvrtke Plinacro Ivica Arar je naglasio da su napravili “sve pripreme i nužne radove zbog kojih je danas Hrvatska energetski stabilna i neovisna o plinu iz Rusije”.

– Svjesni smo značaja uloge tvrtke Plinacro u jačanju energetske neovisnosti, što nam predstavlja veliku čast, ali i obvezu, pa i dalje nastavljamo s predanim radom na pripremama brojnih projekata, od izgradnje novih plinovoda prema Sloveniji i Mađarskoj, jadransko-jonskog plinovoda kojim bi se plin dopremao iz Azerbajdžana te južne interkonekcije s Bosnom i Hercegovinom, naveo je Arar.

Filipović je rekao da je političko opredjeljenje iskoristiti potencijale i osigurati rast i razvoj. “To je politika koju dosljedno provodimo i koju ćemo nastaviti provoditi, ali ne za izbore, nego za Hrvatsku”, istaknuo je ministar.

Premijer je rekao da se plinovodi ujedno prilagođavaju za budući protok vodika.

– Dakle, ovo je pravodobna investicija, inteligentno korištenje financijskih sredstava Europske unije za najveće energetske krize s pogledom na energetsku tranziciju i nove energente. To ovaj projekt sintetizira i potvrđuje da radimo iskorake za energetsku sigurnost i jačanje kritične hrvatske infrastrukture koja je ujedno kritična europska infrastruktura, poručio je Plenković.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest