Proslava spomendana svetog Josipa Radnika u Nacionalnom svetištu

Spomendan svetog Josipa Radnika svečano je proslavljen u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu gdje je svetu misu predvodio mons. dr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru u zajedništvu s mons. Antunom Senteom, ml., rektorom Svetišta te svećenicima grada Karlovca i svećenicima predvoditeljima hodočasnika iz Đakova, Našica, Velike Gorice i ostalih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Biskup Bogović u homiliji je govorio o “Josipovoj školi,” školi u kojoj se vladale ove odlike: učenje čitanja, potpora obitelji, suradnik Božji i drugi plan. Mons. Bogović rekao je kako bi netko u “Josipovoj školi” naučio čitati trebao bi prvo slušati i trebao bi biti poslušan jer je sveti Josip znao slušati glas svoga vremena i svoje obitelji pa je tako osluškujući na vrijeme poveo svetu Obitelj u Egipat i tako ih spasio od ruku kralja Heroda.

– Djeca ne trebaju reći roditeljima sve što im treba. Mnogo toga roditelji će sami osjetiti na vrijeme što dijete treba – kazao je biskup Mile Bogović dodavši: – Seljak je poslušan njivi. On zna kada treba k njoj krenuti plugom. Mornar je poslušan moru. On zna kako more govori kada je mirno, a kako kada je burno. Tako je poslušan bio i sv. Josip. Razumio je potrebe svoje obitelji.

Nakon što je sveti Josip naučio čitati mogao je biti potpora vlastitoj obitelji.

– Nije važno na kojem je mjestu sveti Josip, već kako se na tome mjestu on postavio. Upravo zato sv. Josip zaslužio je biti zaštitnikom Crkve jer bio je dobra potpora i zaštita svojoj obitelji – rekao je biskup Bogović.

Svetu misu svojim pjevanjem animirao je zbor Nacionalnog svetišta “Sveti Josip” pod ravnanjem s. Blandine Rakaić, FDC i uz orguljašku pratnju maestra Krešimira Klarića, glavnog orguljaša Svetišta. Također na svetoj misi sudjelovali su i članovi Karlovačke građanske garde kao i pripadnici hrvatske vojske sa svim ratnim zastava postrojba iz Domovinskoga rata.

Prije godinu dana Karlovačka županija proglasila je, upravo sv. Josipa Radnika svojim zaštitnikom tako je na svetoj misi sudjelovala i Martina Furdek-Hajdin, zamjenica karlovačkog župana. Na svetoj misi sudjelovali su i Damir Mandić, gradonačelnik grada Karlovca i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Krešimir Šamija, zamjenik državnog tajnika središnjeg državnog ureda za šport kao izaslanik predsjednika vlade RH, brigadni general Boris Šerić načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske kao izaslanik ministra obrane, Vladimir Bergman, načelnik sektora za upravne i pravne poslova ministarstva branitelja kao izaslanik ministra branitelja te u ime zagrebačkog gradonačelnika dr. Ana Stavljenić-Rukavina, potpredsjednica gradske skupštine grada Zagreba. Na svetoj misi sudjelovali su i članovi Hrvatskog generalskog zbora predvođeni generalom Pavlom Miljavcem.

POLUMARATON: KUP SVETE OBITELJI

Nakon svete mise ispred glavnih ulaznih vrata Svetišta započele je 1. međunarodna cestovna utrka – polumaraton (21 km) – “Kup svete Obitelji” s ciljem kod župne crkve svetog Josipa u Šišljaviću. Utrku je otvorio general Pavao Miljavac, a organizaciju polumaratonu potpisuje Višeslav Dokoza i Hrvatski atletski savez. Sama utrka okupila je oko stotinjak trkača. Prvo mjesto u muškoj kategoriji osvojio je Ivan Dračar, iz AK Kvarner Rijeka i u ženskoj kategoriji Helena Gleša iz AK Dubrovnik iz Zagreba.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest